Jag har varit på Livsmedelsdagarna i Tylösand. Livsmedelsföreningen är fenomenal med att finna unika talare. Den här gången var det David Lega, flerfaldig medaljör i Paralympics, handikapp-OS. En fantastisk personlighet med tydliga budskap, som rullar runt på scen i sin egenkonstruerade rullstol, som drivs med fötterna. Armarna har inga muskler.” Jag måste acceptera det jag är dålig på, för att gilla det jag är bäst på säger David. Allt beröm stärker. Kärlek, stöd, krav och beröm – det ger självförtroende. Journalister frågar mig ofta: Är det inte jobbigt med alla höga trottoarkanter? Vadå, jag skiter väl i höga trottoarkanter. Jag letar efter de låga”. Vilket visdomsord!
Det är höst – höstdagjämning. Löven börjar gulna i björkarna och lönnarna har fått färg. Idag är det grått och rönnbären lyser röda – det är många i år. Dags för reflektion (Roger Nilsson får ursäkta, men jag låter mig inte avskräckas). Senaste veckorna har varit hektiska. Efter ritten i Spanien har jag varit på Jordbruksverkets djurskyddsråd och njutit av solen i Tylösand. Jag har alltid varit fängslad av ön med fyren som dominerar utsikten från den stora föreläsningssalen. Professorn i företagsekonomi vid Handels Micael Dahlén fascinerade med långt hår, silverdojor och målade naglar. Men hans budskap var intressant – Som helst – världen d v s vem som helst och vad som helst kan hända och det går jättefort. Glöm teser, som att det tar 7 år att bygga ett varumärke. Det startar nya aktiviteter hela tiden och självklart är det Internet, Google, Facebook m m som gjort det möjligt. Gå exempelvis in och titta på rescue-saab.com.
Temat för Livsmedelsdagarna var Makten över Maten. Nu kunde jag inte vara med dag två i Tylösand, men under dag ett, uppfylldes inte temats målsättning d v s att belysa vad och vem som styr utbudet till konsumenterna. Det handlade mer om företagspresentationer från Procordia, Lantmännen och Ridderheims. Däremot var det härligt att lyssna på Tor Norrmans ärliga beskrivning av hur man lyckats få Skärvångens ostar ut på marknaden och räddat byn. ”Norrland är ett stort härligt guldägg, som ligger och väntar”.
Vi konsumenters, Slow Food och KSLAs seminarium i måndag hade också rubriken Makten över maten, men det återkommer jag till.