Att antibiotikaanvändning kan ge resistenta bakterier har vi känt till i minst 50 år. Ändå ökar antibiotikaförbrukningen och 25 000 patienter dör årligen inom EU av infektioner orsakade av antibiotikaresistenta mikroorganismer. Det är dags att genomföra alla vackra uttalanden från stora internationella organisationer som WHO, FAO, OIE m fl om ansvarsfull antibiotikahantering i hälsovården och i djurhållningen. Man behöver inte mer fakta för att arbeta med förebyggande djurhälsovård för att minska behovet av behandling av djur. Använd EU: s djurhälsostrategi. Det är bara att sätta igång eller behövs det ett mediadrev för intressenterna ska förstå frågans allvar.
I går var det ett stort EU-seminarium på KSLA (Kungliga skogs – och lantbruksakademin) kring hur man ska bekämpa antibiotikaresistens hos mikroorganismer i djur, livsmedel och människor. KSLA erbjöd ett oerhört späckat program med presentationer från alla berörda institutioner på EU- nivå. Eftermiddagen avslutades med presentationer från intressenterna bönderna (Danmark!), läkemedelsindustrin och konsumenterna, där jag fick representera Sveriges Konsumenter. Med tanke på att jag formulerade LRF:s antibiotikapolicy 1981, har mycket hänt men ändå men alldeles för lite. Nu verkar dock Kommissionen (DG Sanco (direktoratet för hälsa och konsument) vara på gång och alla berörda EU- institutioner, EFSA (livsmedelsäkerhetsmyndigheten), EMEA (läkemedelsmyndigheten) och ECDC (centrum sjukdomsförebyggande och sjukdomskontroll). Alla data som presenteras pekar på för hög antibiotikaanvändning och för hög antibiotikaresistensnivå i många länder. Kommissionens Kris de Smet var övertydlig i sin reaktion på ett uttalande från dansk köttindustri som talade om konkurrenskraft och att det blir för dyrt. Sjuka djur och medicin kostar pengar och det är inget att be för sa Kris de Smet, DG SANCO.
Dansken Erik Bisgaard Madsen, från danska jordbruks – och livsmedelsrådet, presenterade i stort sett bara danska fakta – hurra vad vi är bra i Danmark!. För att man ska göra något mer kräver han riskvärdering. Det intressanta var dock ett diagram som visade antibiotikaförbrukningen omräknat till gram antibiotika per kg producerat kött i ett antal EU-länder. Här visades tydligt att Sverige har lägre förbrukning än Danmark. Bara för några dagar sedan gick danska näringen ut i Jyllandsposten och hävdade att man förbrukade minst antibiotika till djur i EU. En beräkning gjord av Christina Greko SVA skattar att Danmark ligger på 0,06 gram medan Sverige hamnar på ca 0,034. Även Norge och Finland ligger bättre till än Danmark. Men vi är ju luttrade under alla dessa år. Danmark anser sig oftast vara bäst på salmonella, djurskydd och antibiotika. Se tidigare bloggar.