Compassion in World Farming CIWF har avslöjat missförhållanden i grishållningen i vissa stora grisproducerande EU-länder. För oss initierade, var det ingen överraskning att man kuperar alla grissvansar, klipper tänder, kastrerar utan bedövning, har suggor i trånga bås och har djurmiljöer fullkomligt fria från strömaterial till grisarna. I det perspektivet är de problem som visats av Djurrättsalliansen om svenska grismiljöer, inte försumbara, men ändå av en helt annan dimension. Det tar inte bort motivet att säkra den svenska djuromsorgen, men det sätter ändå fokus på det griskött som importeras till Sverige från Danmark, Tyskland, Ungern och ibland Italien. CIWF vill ha en obligatorisk djurvälfärdsmärkning, men det är många som motsätter sig detta – kanske dock inte konsumenterna.
I en preliminär rapport från det holländska universitetet Wageningen (hittar den inte på hemsidan) från i höstas, görs jämförelser mellan djurskyddslagstiftningen i en majoritet av EU:s medlemsländer (Cypern, Malta, Luxemburg och Portugal ingår inte). Man har också tittat på olika länders forskningsinsatser inom grishållningen. Rapporten visar att de flesta medlemsländer har infört djurskyddsdirektivet från 2008. Däremot finns det en hel del länder som har krav på större ytor för djuren, hel golvyta och grupphållning av suggor. Genomgående utmärker sig Sverige för att ha mest långtgående djurskyddskrav d v s större ytor, krav på hela liggytor, krav på lösdrift (förbud mot att stänga in suggor i smala bås annat än i vissa mycket begränsade fall), krav på halm speciellt när suggan ska bygga bo, förbud mot svans – och tandklippning. Det känns bra att en utomstående neutral instans konstaterar detta. Jag får ibland påpekat att vissa länder har gått längre i djurskyddskrav än Sverige exempelvis Österrike, men i fallet grisar gäller inte detta. Observera att Danmark och Österrike tillåter ring i näsan på suggor som går ute. Något att tänka på vid import av ekologiskt griskött. När det gäller forskning så pågår mycket forskning kring bl a alternativ till kastrering, berikning av djurens miljö och grupphållning av suggor och grisningsboxar.
Peter Stevenson på CIWF blev tillfrågad av Aktuellt vid pressvisningen av filmen i torsdags om missförhållanden i svensk grisproduktion. Detta oroade Peter eftersom han vet att Sverige är ett föregångsland. Det gör det så speciellt viktigt att vi kommer tillrätta med och säkrar att inte brott begås mot svensk djurskyddslagstiftning. Men det är också oerhört viktigt att inte översynen av den svenska djurskyddslagstiftningen, i förenklingens och flexibilitetens namn, urvattnas. En utmaning för Eva Eriksson. CIWF har tagit fram ett förslag till märkning av allt kött, ungefär enligt samma modell som äggen d v s ekologiskt, free- range, inomhus och intensivt. Det finns en stor tveksamhet till detta inom det europeiska djurskyddet. I alla händelser kan det vara svårt eftersom det finns så många olika djurhållningsformer för grisar och nötkreatur.
En kommentar
bra artikel