FOOD, INC – Faster, bigger, cheaper. Filmen om amerikansk storskalighet och korruption i livsmedelsproduktionen.

Den amerikanska livsmedelsmarknaden domineras alltmer av ett fåtal jättelika företag som Tyson, Smithfield, Cargill m fl som äger hela produktionskedjan. För att inte tala om Monsanto som genom sina GMO-grödor i realiteten äger i stort sett all soja och majs som odlas i USA. Pådrivande har varit stora snabbmatskedjor som Mc Donalds, som kräver stora leverantörer. Det breda utbudet i butik är en illusion. Samma företag levererar produkter med olika varumärken. Mot detta står den ekologiska marknaden som växer och intresserar även Wal-Mart, världens största detaljhandelskedja. Uppmaningen till tittarna är att rösta genom sina livsmedelsinköp. Men industrin har motarbetat all form av märkning med ursprungsland, GMO, kaloriinnehåll i snabbmat, transfetter och klonade djur. Hur ska konsumenterna då kunna välja bort? Och hur blir jag påverkad som svensk konsument? Jag kommer i alla fall aldrig köpa amerikanskt kött.

”Vad är det för fel med att vi får billig mat i en storskalig produktion” säger ett vittne i filmen. Efter att ha sett filmen finns bilderna kvar av grisar utan svansar som drivs i enorm fart vid Smithfields slakteri, som slaktar 32000 grisar om dagen. Jag minns bilderna från luften av enorma feedlots (CAFO concentrated animal feed operations) med hundratusentals nötkreatur. Jag såg dem själv i Oklahoma och Kalifornien på 80-talet. Och ingenting verkar ha förändrats till det bättre – snarare tvärtom. Kycklingproduktionen som jag tittade på i USA i slutet av 70-talet är fortfarande lika intensiv med konstant tillsats av antibiotika enligt en kycklinguppfödare, som var beredd att vittna. Tyson äger kycklingen hela vägen från ägg till färdig produkt. Det finns inga kycklingbönder, man är ackordsarbetare.

Mc Donalds pekas ut som en viktig pådrivande faktor för att pressa fram stora effektiva leverantörer av kött, kyckling och potatis, för att pressa kostnaderna. Det är billigare att köpa snabbmat, fast food, än att laga mat från enskilda råvaror. Hur trovärdig är då Mc Donalds satsning på djurvälfärd inom ramen för EU-projektet Welfare Quality? Dock tror jag mig veta att de har sagt nej till generell antibiotika i foder till kyckling. Det har också sagts att Smithfield är beredd att avveckla systemet med dräktiga suggor i trånga bås. Så det kanske finns hopp.

I filmen är en av symbolfrågorna att den intensiva utfodringen är en del av utvecklingen av patogena E coli, det vi i Sverige kallar EHEC/VTEC. Det anses att majsutfodring kan ge tillväxt av E- Coli. Mamman till Kevin, som smittades av hamburgare och dog 2,5 år gammal, vill ha ett erkännande av köttindustrin och åtgärder för att förhindra en upprepning. Ständigt återkommande salmonellautbrott är också exempel på en sjuk industri.

Att patentera liv tog sin början på 80-talet. 1996 började Monsanto sälja den genetisk förändrade herbicidresistenta GMO-sojan Round Up resistent soy. Sedan dess har marknaden växt och Monsanto har huvuddelen av amerikanska marknaden. De få bönder som står emot och försöker se till att ha eget utsäde får det svårt. Monsanto har 75 personer som bara spionerar på bönder och drar dem inför rätta för att de använder Monsantos grödor för eget utsäde. Det känns bra att större delen av svensk djurhållning och Svenskt Sigill fortfarande håller emot när det gäller GMO-soja och GMO-majs.

Det som framkommer i filmen är att ansvariga myndigheter FDA (Food and Drug Administration) och USDA (US Departement of Agriculture) styrs av personer med dubbla roller; ett förflutet inom köttindustrin eller Monsanto. Utvecklingen i USA har länge varit ett avskräckande exempel. Mycket känns främmande för svenska förhållanden Jag hoppas innerligt att vi inte går åt det amerikanska hållet utan håller en europeisk modell, med värden som djurskydd, livsmedelsäkerhet, ursprung, miljöhänsyn och en kritisk hållning till kloning, hormonanvändning, antibiotika till djur och GMO-användning som inte gynnar konsumenterna eller miljön.

2 kommentarer

  1. Peter Hedman
    Publicerad 24 april, 2012 at 19:40 | Permalink

    Hej Gunnela
    Har arbetat fram ett helt nytänk och förädlingssystem inom slakt och köttförädling, baserat på både konsumentanalyser och djurvälfärd.
    Har kommit ganska långt men ICAs kommande satsningar på US Beef skrämmer mig, kanske vi kan göra ngt. tillsammans för att upplysa om konsekvenserna
    MVH Peter

  2. Charlotte
    Publicerad 11 januari, 2013 at 13:20 | Permalink

    Hej!
    Hamnade på detta inlägg efter Google-sökning på ”US Beef + djurhållning”. Brukar läsa din blogg och är (privat) intresserad av djurhållningsfrågor. Har du kunskaper om djurhållningen när det gäller US Beef (som ju finns som ”lyxkött” i ICAs delikatessdiskar nuförtiden)?

    Med vänlig hälsning
    Charlotte

Kommentera artikeln

Din e-post kommer aldrig publiceras eller ges vidare.