Svenskt Sigill fick uppdraget att certifiera svensk grisuppfödning

Att höja förtroendet för svensk grisköttproduktion är nödvändigt. I går meddelade slakterierna att de satsar på obligatorisk tredjepartscertifiering för sina leverantörer av grisar enligt Svenskt Sigills grundcertifiering Gris. Grundcertifieringen innehåller djurskyddslagstiftningens regelverk och regelverk kring foder, läkemedel och smittskydd. Värdet av ett av marknaden styrt kvalitetssäkringsprogram är, att de som inte lever upp till kriterierna i standarden inte får fortsätta leverera. Detta svarar upp mot Marit Paulsens krav på tuffa sanktioner för den som bryter mot djurskyddsregelverket – effektivare än en bristande samhällskontroll och en trög rättsprocess. Vissa grisproducenter tycker detta är onödigt, men tyvärr tror jag det är alldeles nödvändigt att säkerställa att grisarna får halm eller strö och att suggorna inte låses in av grindar rutinmässigt i fortsättningen. Nästa steg måste bli certifiering av nöt – och lammkött.

http://svt.se/2.22620/1.1927559/certifiering_ska_sakra_svenskt_griskott

http://www.sr.se/cgi-bin/ekot/artikel.asp?Artikel=3510102

Kommentera artikeln

Din e-post kommer aldrig publiceras eller ges vidare.