P1:s programserie Matens Pris har ett viktigt budskap – billig mat en dyr affär

Jag är djupt oroad över att den svenska livsmedelsproduktionen tappar mark till förmån för ökad import. Vi riskerar många värden som faktiskt uppskattas av konsumenterna, livsmedelssäkerhet, djuromsorg och miljöhänsyn. Man kan ha synpunkter på vilka frågor som har behandlats i programserien Matens pris. Men den har haft det viktiga syftet att fokusera effekterna av prispressen på hur växterna odlas och djuren föds upp, på klimat – och miljöeffekter och djurens hälsa och välfärd. En aspekt som kanske inte har berörts så mycket är livsmedelssäkerhet, exempelvis antibiotikaresistens, salmonella m m. Vad hjälper det om vi ökar produktionen och effektiviteten om vi inte klarar livsmedelssäkerheten. FAO uttalar, att för att minska köttproduktionens negativa klimatpåverkan, bör uppfödningen intensifieras och effektiviseras. En sådan utveckling kan innebära stora risker från såväl djuromsorgs – som livsmedelsäkerhetssynpunkt.
http://sverigesradio.se/sida/gruppsida.aspx?programid=3737&grupp=10544

”Billig mat en dyr affär” var titeln på Gunnar Brulins bok från 2006. Den handlar mycket om hur livsmedelsarbetarna hamnar i kläm i jakten på låga livsmedelspriser. Jag använde samma titel när jag 2007 i min blogg kommenterade filmen ”Vårt dagliga bröd”. En film inspelad i vissa europeiska länder, 2003 -2005, som visade på en skrämmande industrialisering av produktionen av grönsaker, frukt, spannmål och kyckling (och observera detta helt utan GMO-aspekter) . Jag skulle kunna ha använt samma uttryck efter att ha tittat på filmen FOODInc, som avspeglar utvecklingen inom amerikansk livsmedelsindustri.

När jag började min yrkeskarriär inom svenskt lantbruk på 70-talet, utgjorde maten ca 25 % av hushållsbudgeten och idag är vi nere på 11 – 12 %. Man kan inte bara skylla på att konsumenterna krävt billig mat. Om man tittar på vad handeln kommunicerar, exempelvis i TV-reklamen, så är det fortfarande pris och inte prisvärt. Även om vi under senare år har sett en fantastisk utveckling mot mer efterfrågan på kvalitet, ekologiskt, lokalproducerat och gårdskoncept. Uppbyggnad av små lokala mejerier och slakterier växer, något som hade varit otänkbart för tio år sedan. Men handeln måste ta på sig en roll att lägga en lägsta ribba när det gäller uthållighetsaspekter.

Efter att ha lyssnat på det avslutande avsnittet av Matens pris så har jag stor respekt för Christel Cederbergs värderingar. Jag välkomnar också Johanna Stiernstedts, ICA, stöd för det svenska jordbruket och ökad öppenhet. Från Djurskyddet ser vi gärna att vi får ett ökat utbud av djurvänliga koncept. Det är kanske inte är en djurvälfärdsmärkning vi vill ha i första hand, utan en större valmöjlighet. Låt oss få en väl fungerande ursprungsmärkning och tydliga djurvälfärdskoncept som naturbeteskött och sprätthöns.

2 kommentarer

  1. Robert
    Publicerad 2 april, 2010 at 12:54 | Permalink

    Jag delar åsikten att prispressen på livsmedel skapar stora problem både vad gäller miljö och djurskydd.

    Men att koppla detta till ”svenska” livsmedel, som många debattörer som på ett eller annat sätt är knutna till svenska lantbruksorganisationer gör, tycker jag är genuint ohederligt.

    Frågan gäller inte om maten kommer från Sverige, Danmark eller Polen. Om det är något som ”Matens pris” visar så är det att prispressen påverkar även svenska lantbruk ur miljö- och etiska aspekter.
    Nej, vad frågan snarare gäller är att konsumenter måste våga ställa krav på maten, och acceptera att det får kosta en slant extra.

    (Jag har utvecklat det här i en egen bloggpost http://www.upphandlingsbloggen.se/node/31)

    Robert

  2. Lotta Brinck
    Publicerad 9 april, 2010 at 8:09 | Permalink

    Apropå intensiv djuruppfödning. Läs en mycket spännande undersökning från SLU om hur 30 månader stutar ger bättre ekonomi än 18 månader ”sojatjurar” som tvingas stå inne hela livet. länk finns här:
    http://lottabrinck.wordpress.com/2010/04/09/battre-billigare-kott-slapp-ut-tjurarna/

Kommentera artikeln

Din e-post kommer aldrig publiceras eller ges vidare.