En eloge till kloka Christel Cederberg i uppföljningen av P1:s Matens pris

Det är aningslöst att tro, som f d SLU-professorn Torbjörn Fagerström, att politikerna ska lösa problemen med den hållbara livsmedelsproduktionen. EU, nu med 27 medlemsstater, har gjort det märkbart svårare än med EU 15, att skapa gemensamma regelverk som höjer nivån för exempelvis djurskyddet eller miljön. Och argumentet ”handelshinder” sätter ständigt käppar i hjulet när man kräver skärpta regler och ökad livsmedelssäkerhet. Det måste kanske till fler BSE-kriser för att sätta tryck i frågorna. Nej. Jag stöder Christel Cederbergs uppfattning att handeln har en nyckelroll. Det var därför Djurskyddet vid presseminariet den 24 mars satte tryck på handeln för ökad öppenhet för hur uppfödningen av djuren går till och krav på ursprungsmärkning. Ge oss som konsumenter större valfrihet och inte bara ekologiskt som dyrt alternativ. Handeln måste också ta ett eget samhällsansvar (CSR) och lägga etiska ribbor. Och sluta med att använda konsumenternas prisjakt som ständigt argument.
www.sverigesradio.se/p1/matenspris

I P4 gjorde Malin Olofsson och Daniel Öhman en uppföljning av programserien Matens pris. Media har en viktig roll att ständigt granska. Men det är självfallet viktigt att vi kan känna förtroende för att granskningen är saklig. Att flyga in paprika från Afrika, som Torbjörn Fagerström föreslog känns verkligen, som ett huvudlöst kortsiktigt alternativ. Om man vill att de afrikanska staterna ska öka sin produktion, borde man rimligtvis kunna öka handelsutbytet inom kontinenten. Det kan inte vara ett självändamål att handla med norra Europa med flygtransporter.  Dessutom håller jag med Christel om att det tyvärr är oerhört mycket inom det globala jordbruket, som går åt fel håll. Visst har vi förbjudit DDT och Hormoslyr sedan 50-talet, men den ökade intensifieringen inom växtodling och djurhållning och den ökade globala handeln har ett högt pris. Inte minst drabbas det svenska jordbruket, som går kräftgång. Och inte högg vi ned regnskogar i Brasilien på 50- talet? Jag hänvisar åter till Charlotte Reimersson, som pekar på frihandelns nackdelar. Visst händer det lite grann inom WTO när det gäller gemensamma standarder (Codex Alimentarius), men det finns ju väldigt starka motkrafter från industrins sida.

Det var glädjande att man pekade på problemen med den ekologiska grishållningen, där Ängavallen tagit det riktiga steget att byta grisras. Men ekologiska grisar har inte bara ont i lederna utan också lika mycket lungproblem som konventionella grisar. Importerat sojamjöl är inte förbjudet i ekologisk djurhållning. Ekologiskt sojamjöl importeras från Italien.

En kommentar

  1. `n annesch
    Publicerad 6 februari, 2011 at 18:52 | Permalink

    Varför inte föda upp grisarna på kronkross – potatis som odlats utan kvävegödsling. Grisarna växer lika fort och håller sig friskare och jag har inte sett några problem med ledskador på dem. De går fritt i en skogsdunge på ca.1 Ha och bökar och trivs som tusan.
    Jag tror faktiskt inte att det är rasen som är problemet bara kraftfodret.

Kommentera artikeln

Din e-post kommer aldrig publiceras eller ges vidare.