”Döden i grytan” heter Mats-Eric Nilssons och Henrik Ennarts senaste bok. Reportaget i dagens Svenska Dagblad fokuserar viktiga frågor kring industrialiseringen av djurproduktionen och dess negativa effekter på livsmedelsäkerheten som antibiotikaresistens och spridning av zoonoser som EHEC och listeria. Men EU bryr sig och jag håller inte med om att kontrollen av antibiotikaresistens är obefintlig. ”Priset har ett pris”. Lågpriskonkurrens slår undan benen på svenska producenter säger författarna. Och svensk produktion är, trots vissa smärre ”skandaler”, verkligen värd att bevara. Djurskyddet och livsmedelsäkerheten har inget att vinna på att importen ökar från länder med annat förhållningssätt till djurskydd, antibiotika till djur och livsmedelssäkerhet. Det känns bra att vi inom Vi Konsumenter har gjort antibiotikaresistens till en prioriterad fråga och nu får vi draghjälp av Mats-Eric och Henrik.
http://www.svd.se/nyheter/inrikes/svinfabrikerna-matar-sverige_5086403.svd
http://www.svd.se/nyheter/inrikes/djuren-sprider-sjukhussjuka_5086223.svd
Medias belysning av avarter inom livsmedelsproduktionen har en oerhört viktig roll. På Birgitta Olssons (EU-ministerns) seminarium i går pekade jag på medias viktiga roll som granskare. Det var ett djurskyddsevent, men jag passade på att som slutkläm ta upp den viktiga frågan om antibiotikaresistens, där Marit Paulsen och jag är rörande överens om frågans vikt. Frågan om antibiotika till djur väcktes ju 1980 av Thomas Michelsen i DN.
Åter blir frågan om ursprungsmärkning aktuell. Trots ett stort antal konsumentstudier som alla pekar på att en övervägande majoritet vill ha obligatorisk ursprungsmärkning, så framhärdar Eskil Erlandsson att det blir för dyrt och Livsmedelsverket vill avveckla den nuvarande nötköttsmärkningen.
I artikeln tas upp de stora livsmedelsjättarna utvidgning och kontrollen av hela livsmedelskedjan. Det var samma tema som Vi Konsumenter och Slow Food tog upp på sitt seminarium för ca ett år sedan på KSLA, ”Makten över maten”. Jag citerade där rubriken från International Herald Tribune: “A US giant storms into Eastern Europe”. Artikeln handlade om det amerikanska jätteföretaget Smithfield Foods, som är världens största svinproducent och dominerande även när det gäller nötkött och kalkon. Smithfield bygger upp jätteanläggningar med helintegrerad svinproduktion (från gen till kotlett) i Rumänien och Polen. Förebilden är Tyson Food som driver jättelika helintegrerade kycklinganläggningar. Tyson Food äger för övrigt ett av de stora avelsföretagen på kycklingsidan, Cobb.
2 kommentarer
Köp svenskt, näroldlat etc…
Det är mantrat för dagen.
Jag struntar i det och ser fram
enot fläskkarre för 29.90 kr
kilot från Danmark.
Då köper jag och det känns bra
att knäppa er självutnämnda
LRF kramare på näsan.
Man kan skylla SD för att vara
nationalistiska men det är inget
mot era egna argument…
Somliga bryr sig, men inte andra. Så är det och det får vi leva med – vi som bryr oss alltså. Och vi är ganska många, gudskelov. Jag känner trygghet i att luta mig mot fakta och inte bara tyckanden i frågor kring livsmedelsäkerhet och djurskydd.