Just nu pågår en bred debatt om länsstyrelsernas otillräckliga djurskyddstillsyn. Dessutom har konsumentenkäter visat att svenska konsumenter lägger stor vikt vid djurskydd och livsmedelsäkerhet. För att säkra sina värden och för att kunderna ska kunna känna trygghet är skälen till att i stort sett samtliga mejerier, utom Arla, sedan flera år valt att tillämpa en tredjepartskontroll genom IP Sigill Mjölk. Den bristande tillsynen och uppmärksamheten kring svensk grisproduktion i november 2009 var ju också orsaken till att den samlade slaktbranschen förra året bestämde sig för att införa en obligatorisk tredjepartcertifiering på svensk lagnivå, Gris grund. Certifieringssystem med en oberoende tredjepartskontroll innebär regelbundna revisioner och är ett kraftfullt system, eftersom en producent kan bli avstängd eller utesluten från sitt certifikat om man inte följer regelverket. Certifiering rekommenderas av myndigheterna, eftersom denna ingår som en del i en riskbaserad offentlig tillsyn.
IP, integrerad produktion, som ägs av Svenskt Sigill är en standard för kvalitetssäkrad livsmedelsproduktion av livsmedel, från primärproduktionen till förädling. I går samlade Svenskt Sigill samtliga certifieringsföretags revisorer och även rådgivare till en genomgång av nyheter inom Svenskt Sigill. Revisorerna och deras företag är nyckelaktörer, eftersom dessa genomför den oberoende kontrollen och också avgör när en producent ska stängas av eller fråntas certifikat. Och sådana exempel finns, där odlare och djurhållare blivit uteslutna. En viktig plattform är de allmänna villkor som talar om hur gårdar ansluts, vilka krav som ställs på revisorernas kompetens, hur och när revisionerna ska genomföras, vilka regler som gäller för av avvikelser mot standaren m m. I botten ligger också Svensk Sigills värdegrund. IP ska bidra till en hållbar tillväxt vid produktionen av livsmedel och prydnadsväxter. I värdegrunden ingår värderingar kring livsmedelssäkerhet, djuromsorg och miljöhänsyn. Krav från myndigheter och SWEDAC, som statligt ackrediteringsorgan, har inneburit skärpta krav på revisorernas kompetens och möjlighet att göra oanmälda kontroller.
Med allmänna villkor som grundplatta, finns IP standarder för bl a mjölk, nötkött, lamm, gris, kyckling och frukt och grönt. För alla dessa standarder finns möjlighet att välja klimatåtgärder och därmed få klimatcertifiera sin produkt. Nyheter för i år är lammregler, att djurvälfärdsindikatorer har införts i IP Sigill Gris, att sojamjöl och palmkärnexpeller inte är tillåtet i fodret i IP Sigill nötkött. Djurvälfärdsindikatorer har sedan två år funnits i IP Sigill Mjölk, men nu skärps fokus på kalvdödligheten, som är en viktig markör för djuromsorgen i besättningen.
2 kommentarer
”Lokalt och nationellt vill vi ha en levande landsbygd, bevara öppna landskap och biologisk mångfald och minska kväveutsläppen”. Beskatta handelsgödsel höja dieselskatten osv. Stockholm verkar inte bry sig.
Kräftgången av vår säkra o nära produktion kommer att ta fart nu.
Ursprungsmärkning av mejeri varor kommer Svensk Mjölk att motarbeta då det inte passar Århus, det sätter jag fem kronor på.
Det här med ursprungsmärkning av mejeriprodukter är intressant. Jag har framfört det vid ett flertal tilfällen. Den officiella linjen från Svensk Mjölk är klar: ”Frivillighet”. Jag som vill gynna svenska bönder och svensk produktion med sina speciella värden, vill kunna välja. Min Mats butiksstudie från 2008 konstaterade att de sämst ursprungsmärkta produkterna var matlagningsyoghurt och hushållsost.