Det är viktigt och upprörande med Christer Wretborn, som vill försämra den svenska djur – och folkhälsan, med Konkurrensverket, som vill motverka de offentliga upphandlarnas vilja att främja ett gott djurskydd eller god miljö eller utspel kring att tillåta grisuppfödning enligt tysk modell i Sverige. Men det finns tillfällen och omständigheter som gör att man får anledning att se frågorna från ett annat perspektiv. Då de stora katastroferna i Japan överskuggar det mesta och man just har förlorat en god vän. Igår var jag med på Jan de Wouls begravning – en fin och gripande stund. Det är då man blir ödmjuk och inser att man måste värdesätta det man har. Då tar jag hunden och kör ut till Ingarö. Jag går på isen och super in det bländade ljuset över den vita fjärden och ryser när jag för första gången i år hör koltrasten flöjta i eken.
Det här innebär inte att jag kommer att sluta med att kämpa. Jag kämpar för att få förståelse för att öppnar man gränserna för djursjukdomar och lämnar över till bönderna att ta kostnaderna så finns det en jätterisk för problem med ökad antibiotikaresistens. Det är också något som pekas ut i Socialstyrelsens förslag till strategi mot antibiotikaresistens. På fredag träffas vi på Miljöstyrningsrådet för att diskutera Konkurrensverkets utspel. Mot Konkurrensverkets uppfattning står flera viktiga dokument bl. a Kommerskollegiets vägledning för offentlig upphandling och EU-kommissionens Grönbok, som tydligt anger att man kan och bör ställa etiska och miljömässiga krav.
I samband med griskrisen talas mycket om behovet av ursprungsmärkning av griskött och chark. Jag skulle köpa falukorv häromdagen. Tillverkad i Sverige stod det på Lithells falukorv. Vad säger det mig som vill köpa korv gjord på svensk köttråvara d v s kött från grisar födda, uppfödda och slaktade i Sverige. Det bekräftar det som vi fann i Min Mats butiksstudie 2008. Mycket är märkt med ursprungsland, men på ett missvisande sätt. Nu pågår en diskussion om frivillig ursprungsmärkning av svenskt griskött och chark – en motsvarighet till Svensk Fågels ursprungsmärkning. Det innebär att en svensk grisuppfödare, som importerar smågrisar från Danmark och Finland inte kvalar in.