Jag vill ha ursprungssäkrade svenska vaccinerade grisar

När storfräsare bland svenska grisproducenter igen börjar tala om import av danska smågrisar, så är det dags att säkerställa att svenskt griskött kommer från grisar som är födda, uppfödda och slaktade i Sverige och som har svansen kvar. Dessutom skulle mycket vara vunnet från djurskyddssynpunkt om vi kan införa vaccinering mot könsmognad. Vaccineringen tar bort de stora problemen med att födda upp okastrerade galtar. Djuren blir lugna som kastrater. Den största belgiska livsmedelskedjan Colruyt bestämde sig förra sommaren för att kräva att grisköttet skulle komma från grisar som vaccinerats. Kontrollen av att grisarna är vaccinerade sker på gården. Att ta bort testiklarna i slakt medför inte några väsentligt ökade kostnader. Här finns stora möjligheter att utnyttja grundcertifiering för att säkerställa svenskt ursprung och att på gården säkerställa att vaccinering genomförts. Men tyvärr måste jag göra Johan Beck-Friis och Marit Paulsen besvikna. De svenska erfarenheterna enligt SLU är att vaccineringskostnaden under svenska förhållanden inte betalas av bättre klassning eller bättre tillväxt. Någon måste betala.

I dagsläget talas mycket om att ursprungsmärka/svenskmärka charkuteriprodukter. Vad jag förstått finns stort intresse av att få använda Svenskt Kötts nya svensklogga. Men väl så viktigt är att säkerställa att ursprungsmärkning av svenskt griskött och oblandad chark är ärligt märkt. Jag vet inte om vi skulle få lika oroande utfall på en butikstudie idag, som Svensk Mat fick 2008. Då fanns både felaktig och vilseledande ursprungsmärkning av exempelvis bacon och skinka. Jag skulle känna mig tryggare om man använde grundcertifieringen som ett sätt att säkra att grisarna som köttråvara var födda, uppfödda och uppfödda i Sverige. Och med tanke på den aktuella diskussionen kring djurtransporter, skulle det sitta bra, att även svenska djurtransporter var kontrollerade av en oberoende tredje part.

Jag har varit i kontakt med den belgiska djurskyddsorganisationen GAIA och fått mer kött på benen och erfarenheter från vaccinering mot könsmognad. GAIA har goda erfarenheter med samarbetet med Pfizer som är leverantör av vaccinet. Colruyt bestämde sig i juni förra året att vägra ta emot grisar från obedövade kastrerade grisar. Under belgiska förhållanden så betalar sig vaccineringskostnaden med bättre fodereffektivitet. Uppfödarna och transportörerna konstaterar att de vaccinerade hangrisarna är väl så lugna som kastrater och går lätt att lasta. Man ser inga problem med den andra vaccineringen som sker med större grisar. Kontrollen av att grisarna vaccinerats sker på gården och därför behövs ingen kontroll på slakteriet. Holland har ju valt en annan väg med krav på bedövning, men signalerna därifrån att är att det händer att grisarna inte bedövas innan kastrering.

3 kommentarer

  1. Johan Beck-Friis
    Publicerad 4 maj, 2011 at 9:14 | Permalink

    Hej Gunnela!
    Du konstaterar själv att under belgiska förhållanden betalar sig vaccineringskostnaden med bättre fodereffektivitet. Försök vid SLU visar samma sak. 2008 publicerade ett antal SLU-forskare en studie i den internationella tidskriften ”Reproduction of domestic animals” som visade att ”våra resultat indikerar att vaccinerade grisar hade bättre foderomvandling än kastrerade grisar och ger mer värdefulla slaktkroppar pga större köttmängd”. Dessutom bekräftar de ännu inte publicerade försöken som pågår vid SLU resultaten från 2008. Vetenskapen är tydlig på denna punkt, bara man läser studierna.

  2. Gunnela
    Publicerad 4 maj, 2011 at 9:44 | Permalink

    Bäste Johan
    Med referens till forskarna på SLU (Andersson och Lundtröm) har jag skrivit att den bättre tillväxten och klassningen under svenska förhållanden inte betalar vaccineringskostnaden. Är detta otydligt. Jag har ju inte hävdat att man inte får bättre foderomvandling m m. Att det inte går ihop i Sverige kan ju bero på foderpris, vad man i Sverige betalar för högre köttinnehåll, kostnaden för vaccin o s v. Jag hänvisar till Kristina Andersson som gjort beräkningarna. Det är ju bl a därför som Svenskt Sigill sökt pengar hos Jordbruksverket för att få mer kött på benen när det gäller ekonomin under praktiska förhållanden.

  3. Johan Beck-Friis
    Publicerad 4 maj, 2011 at 19:53 | Permalink

    Hej Gunnela!
    Vi är överens i grundfrågan, att vaccinerade grisar är det mest djurvänliga alternativet som finns idag. Bra. Sedan är jag övertygad om att erfarenheterna från alla andra länder som vaccinerar kommer att stämma i Sverige också: vaccinationen blir ingen ökad kostnad för bonden. Förutom mer kött/gris och bättre foderekonomi överlever ca 1,5 procent fler grisar till slaktåldern. Man kan få ganska många vaccindoser för den extra vinst som dessa grisar innebär.

Kommentera artikeln

Din e-post kommer aldrig publiceras eller ges vidare.