I en debattartikel i Svenska Dagbladet hävdar Rune Lanestrand att det skulle finnas ett samband mellan EHEC- utbrottet och intensiteten i produktionen och användningen av GMO- foder. Hans slutkläm är, att väljer man ekologiskt så slipper man detta, som om all konventionell produktion använder GMO som foder. Men då ska man veta att den alldeles övervägande delen av den svenska djurhållningen bedrivs utan genmodifierad soja, majs och raps i fodret. Svenskt Sigill certifierar detta och svenska mejeri, ägg – och fågelbranscherna har sagt nej till GMO. När det gäller köttbranschen är det inte lika tydligt, men Scan har gjort en kovändning och säger nu nej till GMO. All respekt för att man av många skäl kan känna oro över intensifieringen av djurhållningen, men Lanestrand blir inte särskilt trovärdig med så mycket obevisade påståenden kring antibiotikagener och en sammanblandning av begrepp. HUS är exempelvis inte en mutation utan sjukdomen, akut njursvikt, man kan få av toxinbildande E coli EHEC/VTEC.
Henrik Ennart hade ju hypotesen att det fanns ett samband mellan den intensiva utfodringen och djurtätheten och den nya varianten av E coli på grönsaker och jag fick en kommentar med likartat budskap. Utan tvekan ger en mer kraftfoderbaserad utfodring av idisslare en annan typ av avföring. Men å andra sidan kan man väl se betande djur på färskt gräs med lös avföring – eller? Det föranledde mig att fråga några experter (Erik Eriksson, SVA och Lars Plym- Forshell Livsmedelsverket) kring EHEC/VTEC. Tittar man på forskningen kring utfodring och utsöndring av VTEC finns ingen tydlig koppling till intensitet i utfodringen och utsöndringen. Resultaten pekar åt olika håll. Däremot kan man säga att man lagrar inte gödsel på ett sådant sätt att sjukdomsframkallande bakterier avdödas genom kompostering. Gödsel är inte hygieniserad, vilket ger risk vid gödsling och bevattning av grönsaker. Men man vet inte så mycket om den ovanliga varianten av toxinbildande E coli, som är orsaken till utbrottet i Tyskland. Den kanske inte ens har sitt ursprung från nötkreatur.