EHEC – Nu måste regeringen komma ut på plan

Det gäller att skjuta på rätt aktör. Det är regeringen som i första hand har bollen för att sjösätta ytterligare åtgärder när det gäller kontroll och bekämpning av EHEC i Sverige. Landsbygdsministern Eskil Erlandsson bör snarast kalla till samråd och se till att budgetmedel ställs till förfogande för att sjösätta det kontrollprogram som myndigheterna har föreslagit sedan länge. Det duger inte att sitta och vänta på att regeringen tar ställning till Christer Wretborns rapport SOU 2010:106 Folkhälsa och Djurhälsa. Dessutom är en alldeles övervägande andel av remissinstanserna negativa till Christer Wretborns förslag att näringen ska betala huvuddelen av bekämpning och kontroll för att vi ska ha säkra svenska livsmedel. Myndigheterna och näringen har slitit med EHEC-frågan sedan slutet av 90-talet och man kan definitivt inte anklaga dessa för ”monumental slapphet”, som Sveriges Konsumenter uttrycker det. Som jag skrev i bloggen den 21 juli har landsbygdsdepartementet tigit ihjäl frågan under det akuta utbrottet i sommar trots Svenska Dagbladets uppmärksammade artiklar. Jag tycker som Louise Ungerth, Konsumentföreningen Stockholm – se till att det händer något. Och, snälla – bespara mig Fredrik Coltings ( Mjölkstaten – Hur din matkasse blev en statsangelägenhet) förslag att sluta pastörisera mjölken.

2 kommentarer

  1. Louise Ungerth
    Publicerad 11 september, 2011 at 11:16 | Permalink

    Ja, Gud bevare mig för stollar som vill tillbaka till tiden när mjölken kallades för ”det vita giftet” och innehöll allsköns smitta. Då tuberkolos,i dag kanske ehecbakterier.
    Tycker trots allt att Svenska Dagbladet kunde nämnt vad som pågår i Sverige när det gäller ehec. Sedan måste det som du säger göras ordentligt mycket mer.
    http://louisekonsumentkoll.se/ehec-ett-barn-smittat-varje-dag-i-augusti/

  2. Gunnela
    Publicerad 14 september, 2011 at 10:12 | Permalink

    Jag konstaterar att det nu blivit fart på våra riksdagledamöter. Heja kloka Matilda Ernkrans (S), Irene Oskarsson (KD) och Jens Holm (V). Fantastiskt att Eskil Erlandsson fortfarande kan hålla sig utanför debatten och att Bengt-Anders Johansson (M)inte accepterar att det kan krävas budgetmedel för att minska riskerna. Men vad jag förstått är spårningen av smittvägar en av de viktigaste utmaningarna. Hur kan små barn bli smittade?

Kommentera artikeln

Din e-post kommer aldrig publiceras eller ges vidare.