Svenska mejeriprodukter – bra mat från Sveriges bönder?

Vad är det för fel på svenska bondekooperativa livsmedelsföretag, eftersom man inte klarar att stå på egna ben i den globala konkurrensen. Först var det svenska Arla, som blev danskt –svenskt. Samma sak hände med Kronägg. Skönt att det finns några svenska mejeriföreningar kvar skrev jag i november 2006 när finska HK Roukatalo köpte upp Swedish Meats. Men Milko klarade sig inte ensamt. Och snart kanske Skånemejerier blir uppköpt av ett franskt mejeriföretag. Arla blir genom fusionen med Milko väldigt dominerande på den svenska marknaden. Och nu ska tillverkningen av svensk hushållsost flyttas från Falkenberg till Danmark!! Mjölkproduktionen är ryggraden i svenskt jordbruk. En vikande mjölkproduktion får stor betydelse för utvecklingen i många landsändar där korna bidrar till öppet landskap, biologisk mångfald och sysselsättning. ”Värna mångfalden i mejerihyllan” har tidningen Fri Köpenskap drivit sedan länge och ansett att handeln skulle ta sitt ansvar för att vi som konsumenter skulle kunna köpa mejeriprodukter från Arla, Milko, Norrmejerier, Skånemejerier m fl. En sak är säker, nu måste vi driva frågan om ursprungsmärkning på mejeriprodukter. Jag förutsätter att det är fler än jag som vill kunna välja och värna det svenska landskapet och slå vakt om svensk djurvälfärd, livsmedelsäkerhet, antibiotikarestriktivitet och GMO-fritt foder.

Kommentera artikeln

Din e-post kommer aldrig publiceras eller ges vidare.