I dag är det antibiotikadagen. I går presenterade EU-kommissionen sitt förslag till sju prioriterade områden och 12 konkreta åtgärder med syfte att minska ökningen av antibiotikaresistens och utveckla nya antibiotika eller andra alternativ för att bekämpa mikrobiella infektioner. Omdömesgill användning av antibiotika till människor och djur och att förebygga infektioner och dess spridning är viktiga ansvarsområden. EU:s kommande djurhälsolag kan här bidra. För att veta vad som sker och vad som ska göras krävs övervakning och kontroll av antibiotikaförbrukning och resistens. Man måste öka medvetenheten om betydelsen av en ansvarsfull av antibiotikaanvändning. Det krävs globalt erkännande och multilaterala åtaganden. Och kommunicera allvaret i frågan kring antibiotikaresistens till allmänheten. I Sverige anordnade i april i år de sex myndigheterna ett professionellt och bra seminarium ”Kloka val i vardagen”. Nu väntar jag på Socialdepartementets kommunikationsplan som ingick i den av Socialstyrelsen föreslagna strategin mot antibiotikaresistens. Just allas ansvar är viktigt att tydliggöra. Så att vi inte fortsätter att tro att lösningen är en satsning på nya läkemedel eller att någon annan aktör ska lösa problemet. Att avveckla användningen av antibiotika i djurhållningen är en omöjlighet. Jag som patient och konsument av sällskapsdjursjukvård är också ansvarig.
2 kommentarer
I Danmark säljs ungefär tre gånger mer antibiotika inom djurhållningen än i Sverige, och i Nederländerna säljs nio gånger mer antibiotika.
Vår stora import av livsmedel kommer från dessa länder…….
Vilken helomvändning? Med ett historiskt belopp på 456 miljonern kronor ger Danmark ekologin en kraftig vitamininjektion. Man sätter handling bakom orden om grön omställning och moderniserar hela sättet att tänka ekologiskt på. Så säger livsmedelsministern Mette Gjerskov i ett pressmeddelande för ca en vecka sedan enl ATL. Min egen reaktion blir förstås …I Danmark har man kommit underfund med något. Det finns en konkerransfördel här. Undrar om Sveriges köttproducenter kommer få samma stöd eller om det låter vänta på sig? Jag menar i den ekologiska produktionen är man väl väldigt mycket mer restrektiv i fråga om förebyggande antibiotikaförbrukning eller hur?