Jag valde en Svenskt Sigill-märkt skinka från Havor

I min butik på Ingarö fanns det mängder av svenska julskinkor att välja på, men ingen ekologisk och ingen dansk. Skulle jag prioritera ”närproducerat” skulle jag ha valt Roslagsgrisen. Men eftersom jag gillar kvalitetssäkrat griskött valde jag Svenskt Sigill – märkta Havor-grisen från Gotland. Jag vet ju hur reglerna ser ut och det känns tryggt att dessa revideras regelbundet. Sedan har jag som många andra en viss klockarkärlek till Gotland. Jag har varit på Gotland många gånger ända sedan 50-talet och i Almedalen varje år sedan 2006.
”Du väljer väl en ekologisk skinka” sa min kollega i Djurskyddsföreningens styrelse, men jag vill ge Johan Beck-Friis lite rätt. Tillfrågad i Aktuellt den 6 december så framförde Johan sina tveksamheter till att man i den ekologiska uppfödningen inte tillåter bekämpning av parasiter förrän det är för sent och att ekologiska grisar inte med nödvändighet är friskare än konventionella. Och så är det faktiskt. Det var väl att svära i kyrkan och programledaren såg också något överrumplad och förvirrad ut.

En kommentar

  1. Gunilla Blixt
    Publicerad 20 december, 2011 at 12:36 | Permalink

    Bra att du tar upp det här! Min mormor var med på den tiden man kunde bli sjuk av t ex parasiter i mat. Hon skulle ha välkomnat bekämpningen, eftersom hon med egna ögon sett vad som hände om en människa fick parasiter.
    Jag skulle önska att fler journalister skulle välja att inte luras in i förenklingar, utan ta reda på hur saker och ting ligger till. Det finns en anledning till att vi har stränga regler för livsmedelshantering i Sverige.

Kommentera artikeln

Din e-post kommer aldrig publiceras eller ges vidare.