Det har blivit en häftig debatt efter uppmärksamheten över att Scan har importerat finska smågrisar. Scan säger dessutom till ATL att man kommer fortsätta med det. VD hänvisar till att danska smågrisar exporteras till Tyskland. Vad det nu detta har med saken att göra. Jag vet inte om det tyska kvalitetssäkringssystemet Q & S har synpunkter på hur smågrisen fötts upp. Den svenska grundcertfieringen kräver att grisen ska leva enligt standarden d v s svensk lagstiftning från födsel till slakt och inget annat. Tyvärr har Margareta Thorgren helt missupfattat certfieringens principer. Hon hävdar att det är gårdarna, i det här fallet slaktgrisgården, som ska vara certfierade. Kund och konsument ska känna sig trygga och veta att grisen fötts upp enligt svenskt regelverk, inte att gården är byggd enligt svenska djurskyddsföreskrifter. Och man måste vara klar över att all import av levande djur är en smittrisk. Från djurhälsosynpunkt är faktiskt import av kött att föredra.