Salmonellafrihet och låg andel antibiotikaresistenta bakterier är nog bra, men en stor mängd konsumentundersökningar visar att det huvudsakligen är djuromsorg som engagerar såväl konsumenter som politiker och upphandlare i kommunerna. Salmonellafrihet är en s k hygienfaktor d v s man förutsätter att livsmedlen är säkra. Nu är det ju så att importerade livsmedel bevisligen inte är fria från salmonella. Vi läser varje vecka om fynd i importerad köttfärs som måste återkallas. Och MRSA smittar vanligtvis inte via livsmedel utan är snarare en risk för djurskötarna. Varför ska konsumenter välja svenskt griskött om svenska grisar har det lika trångt som danska, man avvänjer smågrisarna lika tidigt som i Holland eller stänger in suggorna stor del av tiden i bås. T o m Mc Donalds har börjat ställa krav på att suggorna ska gå lösa. Och är det säkert att grisarna har svansen kvar om man sätter in två grisar till slaktgrisboxen och kan vi behålla det goda svenska djurhälsoläget – tveksamt. Det finns många studier som visar att grisar som har större utrymme växer bättre d v s är friskare.
Vi är alla överens om att de senaste årens utveckling har varit klart oroande när det gäller den svenska grisköttsproduktionen. Den senaste rapporten från Jordbruksverket om ansökningar om förprövningar antyder bristande framtidstro hos grisbönderna, vilket självfallet är oroande. Men grunden för en gynnsam utveckling är ändå att svenska konsumenter efterfrågar svenskt griskött är beredda att betala (och det gör de redan idag) och att handeln svarar upp mot den efterfrågan. Det är inte konsumenterna man ska anklaga för att de inte betalar mer, utan handeln, som fortfarande ser pris som konkurrensmedel mellan livsmedelskedjorna och inte betalar slakterierna tillräckligt. Och hur ska svenska leverantörer dra nytta av svenskt djurskyddsregelverk i den offentliga upphandlingen om vi monterar ner det som är en konkurrensfördel? Jag känner mig trygg med att kunniga och viktiga personer uttalar det som var budskapet i min debattartikel i Land för två veckor sedan d v s det finnns ett tydligt samband mellan djurskydd, djurhälsa och folkhälsa. Det känns som om det är dags för mobilisering av starka opinionsbildare för att se till att vi har kvar och ökar vår inhemska köttproduktion. Projektet Matvalet som drevs mellan 2004 – 2008 var bl a ett upprop som riktade sig mot den ensidiga prisfokuseringen och ville göra det möjligt med medvetna val av livsmedel. Det var ett samarbetsprojekt mellan Sveriges Konsumenter, Naturskyddsföreningen, Svenskt Sigill och Centrum för tillämpad näringslära vid Stockholms läns landsting. Jag tror ingen av de 31 undertecknarna i dag skulle acceptera att djurskyddet urvattnades varken i Sverige eller i EU.
7 kommentarer
Hej Gunnela!!
Jag håller på utbilda mig till pr-assistent och undrar inför en hemläxa som jag har just nu om du vet på ett ungefär hur många som brukar läsa din blogg?
Ha en bra kväll
Det är oerhört både fascinerande och skrämmande att på ”kontorsnivå” inom lantbrukssverige så fortsätter man med en dåres envishet hävda att den svenska modellen fungerar!?
Marknaden som vi producerar grisar till har under de senaste 20 åren klart och tydligt deklarerat att man inte är villig att betala den svenska grisens MER-kostnader! Konsumenten överlag säger sig vara villig att betala men bara om du frågar! När det väl gäller i butiken så är det enbart priset som styr, ingen blir ju sjuk av att äta utländskt kött, eller? Folket i övriga Europa verkar ju leva?!
Så länge de svenska regelverket fortsatt ska vara strängare än övriga EU:s så kommer svensk grisproduktion fortsätta minska för att tillslut upphöra helt och hållet så länge vi inte ersätts på gårdsnivå för de MER-kostnader vi producenter får dras med! Det är dax att ni på kontoren lyfter blicken från skrivbordet och förstår sambandet mellan att svensk grisproduktion har minskat med 2 milj. grisar på 20 år medans konsumtionen har ökat!! Det är slut med grisförtagare som har lust att betala för att producera grisar, unga människor idag är kloka nog att satsa på jobb där man får lön istället för att belåna sig över takåsen på gården för att ha grisar!
Välkommen ut i verkligheten, den är grym!!
Grisproducent, åtminstone ett litet tag till…
Jag håller med grisproducenten! Sluta tro att det svenska super systemet är så bra. Ge oss lantbrukare regler och lagar som det går att förhålla sig till, inte bara en massa mer-värden som konsumenterna säger sig bry sig om men i slutänden INTE vill betala för. Låt oss kunkurera på rätt villkor.
Vadå valfrihet? Kanske innan för tullarna i Stockholm kanske.
50% import måste ätas upp, av vilka?
Om nu nötkött producenterna tappar 8,50kr/kg på nya CAP så lär ”valet” bli rätt enkelt framöver för oss utanför tullarna…..
Ja det är ju lustigt att du inte är konsekvent i din argumentation Gunnela om man nu skall mäta djurvälfärd i tillväxt/produktion mår ju kor som går inne bättre än kor som går ute. För de som går inne producerar mycket mer. Lägg ner alla tjat om den svenska modellen som är påtvigade de svenska bönderna och ge oss samma möjlighet som resten av världen. Vi är på den GLOBALA marknaden och det är priset som styr hos 80% av konsumenterna och jag lovar att vi kommer att tillfredställa de resterande 20% som vill betala mer utan massa pålagor och självpåtagna branshpolicis
Du Gunnela, det står att du jobbar på Svenskt sigill men att det är dina åsikter som du presenterar här. Du verkar blogga på dagtid, betalar sigill dig för att du bloggar?
Jag är en av konsumenterna som alltid köper svenskt kött oavsett pris. Detta då jag pga våra regler vet att djuren mått bättre, inte är fullproppad med antibiotika, rest bättre till slakt etc. Skulle reglerna bli som för EU kommer jag att endast köpa krav-märkt. Låt oss i Sverige behålla våra djurvänligare regler!