I dagens Svenska Dagblad tar Henrik Ennart upp riskerna med import av grisar till Sverige från smittskyddssynpunkt. Och det är mitt ständiga budskap – se sambandet mellan djurhälsa, djurskydd och folkhälsa. Mer djursjukdomar ger djurlidande och ökat behov av antibiotikabehandling och ökad risk för antibiotikaresistens. Dessutom finns alltid risk för import av zoonoser som salmonella, EHEC o s v. Import av djur är en stor smittrisk. Men tyvärr känns det som inte ens deltagarna på Svenska Djurhälsovårdens konferens i veckan ville köpa att mindre plats för slaktgrisarna eller sänkt avvänjningsålder, d v s sänkt djurskyddsnivå kan riskera det goda svenska djurhälsoläget. Fokus just nu ligger på biosäkerhet d v s skydda gården från smittor och minska risken för spridning mellan gårdar. Sedan kan det kännas orättvist att peka på salmonellarisken med smågrisimport från Finland, som Henrik Ennart gjort, eftersom Finland har en bra salmonellasituation. Danska och finska grisar kan aldrig bli svenska. För att vara svenska måste de vara födda, uppfödda och slaktade i Sverige enligt svensk djurskyddslagstiftning. Slutligen vill jag skicka ett stort tack till Otto Ramel, Sveriges Djurbönder (en av de stora ägarna till HKScan) för hans mycket tydliga budskap kring Scans oacceptabla beteende kring den finska smågrisimporten.
6 kommentarer
Gunnela vi har mycket olika åsikter om hur svenk livsmedelsproduktions framtid skall se ut.
Jag tror säkert att du undrar vad mitt syfte med att kommentera dina inlägg är. Du skriver i början av din blogg att du har hållt på med de här frågorna i 20-30 år under samma period har sveriges djurproduktion minskat drastiskt. Du har haft ett stort inflytande kring lagstiftning och jobbat hårt med opinons bildning. Problemet är att produktionen sjunker och nu vill jag veta vad ditt recept är för att vända den här treden är. Du svarar inte på frågor utan raljerar i svepande ordalag om bakåtsträvare och arga bönder. Svara på dessa frågorna så kan vi lyfta debatten vem vet vi kanske tycker lika i sakfrågorna?
Frågor
1 Tror du att produktionen av livsmedel kommer att öka i sverige?
2 om ja på förra frågan vilka tecken tyder på det??
3 Skall konsumenterna välja vilka livsmedels produkter som de skall köpa eller skall det styras politiskt?
4 Är livsmedelsproduktionen viktig för sverige, om ja varför?
5 Varför är det inte ok att importera smågrisar när man kan importera hela julskinkor?
6 Är det ok att spruta kor med hormoner för att öka dera produktion?
7 Om nej på fråga 6 skall vi förbjuda import av mjölk, glass, ost, kött och färdiga produkter som kommer från dessa länder?
8 Är det ok att använda round up ready majs för att utfodra kor och grisar ???
9 Om nej på fråga 8 skall vi förbjuda import av färdiga produkter typ pizza, glass, ost, köttråvara etc som kommer från djur som har ätit den majsen?
10 Är det ok att ha mjölkkor inomhus??
11 Om nej på 10 skall vi förbjuda import av varor som kommer från dessa djur?
12 Är det ok att föda upp smågrisar med hjälp av fixerade suggor?
13 Om nej på fråga 12 skall vi förbjuda import av varor som härstammar från sådan produktion??
14 Är det ok att kupera kosvansar??
15 om nej på fråga 14 skall vi förbjuda import av produkter som produceras av sådana kor??
16 Är det ok att ge antibiotika i tillväxt befrämjande syfte??
17 om inte skall vi förbjuda importen av sådana produkter???
18 Är det ok att föda upp grisar på helspalt??
19 om inte skall vi förbjuda importen av sådana produkter?
20 Finns det djurfabriker??
21 om ja på fråga 20 hur stora är de kvantifiera antal kor, grisar, höns
22 Är det ok att en djurskötare kan bestämma och sätta in antibiotika behadling eller skall det vara en veterinär som avgör det??
23 Om nej skall vi förbjuda import av varor som härstammar från djur där djurskötarna har haft de möjligheterna?
Hej Gunnela,
Mitt namn är Liv och jag är student på Stockholms Universitet. Just nu skriver jag en uppsats om svensk grisuppfödning (hur framtiden ser ut för dessa och om ekologisk grisuppfödning är hållbart). Jag hittade din blogg när jag googlade lite på fakta och såg att du nog har väldigt användbar kunskap för mitt arbete. Jag undrar om du har möjlighet att ställa upp på en intervju, alternativt svara på frågor via mail?
Du får gärna höra av dig till min mailadress liv.bolmgren@gmail.com
Mvh
Liv Bolmgren
Expansiv bonde beskriver här tydligt varför svensk annimalieprodution slås ut. pga orimliga orättvisor och konkurens hinder som vi själva har uppfunnit (LRF)
vi har trot att vi genom regler och förbud ska skapa något bra. Är det inte dags att erkänna att denna ide har krossat svenskt lantbruk.
animalieproduktionen präglas av misstroende från staten kommunen jornalister och våra egna tjänstemän.
tillväxt kräver frihet och att man litar på bonden kan det inträffa eller ska all produktion flytta från Sverige.
vi är en grupp bönder som försöker skapa tillväxt i sverige men vi får bara skit från våra egna tjännstemän och dolk hugg i ryggen säjer vi något till politikerna så kommer LRF svenskmjölk med flera och säger att vi har fel. vill dom inte ha produktion i Sverige?
Om ”expansiv bonde” berättar vem han är, så skulle jag känna mig mer motiverad att svara på mängden frågor och skicka dessa direkt. Det intressanta är att du med flera valt min blogg för att framföra er kritik på LRF, Svensk Mjölk, politikerna m fl. Det är inte så att jag tycker frågorna är omotiverade. Grundbudskapet är att det importeras livsmedel, som inte lever upp till svensk lagstiftning och den svenska produktionen viker. Det är ju en effekt av vårt EU-medlemskap. Vi har dock olika uppfattning om effekterna av att Sverige harmoniserar till EU:s lägsta nivå. Vårt problem i Sverige är att konsumenterna lutar sig mot myndigheterna och det gör att handeln inte tar ansvar. I andra EU-länder får bönderna betalt för att ha korna på bete eller ansluta sig till kvalitetskoncept. Vi ska jaga handeln med blåslampa. Jag försöker få Sveriges Konsumenter att inse att det är skillnader mellan svenskt och importerat, men beroende på person, så vägrar man att se till fakta.
Gunilla gör det lätt för sig genom att skylla vår vikande produktion på EU-medlemskapet. Eller att handeln inte tar ansvar. Hon har länge, precis som expansiv bonde skriver, varit en del av beslutsfattandet i Sverige vad gäller djurskyddslagar och regler. Ssjälvklart har hon ett ansvar att vi nu står dår vi står. Att hon inte vill svara öppet på frågorna han ställer beror väl också på att hon inte har några bra svar, i alla fall inga svar som expansiv bonde vill höra.
För det första så underlättas samtalet om man tar reda på vad folk heter som man samtalar med. Om du är intresserad av fakta, så är det givetvis EU-medlemskapet som öppnade gränserna och ökade importen av livsmedel från andra länder. Innan dess hade vi ett gränsskydd som gjorde att vi slapp konkurrens. Det är smickrande att höra att du tror att jag personligen kan ställas till svars för hela den svenska lagstiftningen. Skjut inte på budbäraren. Ta ansvar för din uppfattning. Gå ut i media och säg att du vill sänka livsmedelsäkerheten och djurskyddsregelverket även om det skulle innebära att vi får sämre produktionsresultat mer sjukdomar och ökad antibiotikaanvändning. Och läs vad jag skriver. Det är min kritik över expansiv bonde m fl som inte ens vill tala om vem man är och inte vill läsa vad jag skriver.