Bedövning vid slakt aldrig ett alternativ för rättrogen jude

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedIn

”Så länge ni i Sverige accepterar älgjakt, så måste ni respektera vårt krav på skäktning d v s slakt utan bedövning” sa rabbinen för judiska församlingen i Stockholm Isak Nachman. I går hade KSLA ordnat ett intressant och heltäckande seminarium under rubriken: Kan djurskydd vid slakt och religionsfrihet kombineras? Namir Zetali från Qibbla Halal Kött AB tydliggjorde däremot att Koranen inte kräver obedövade djur vid slakt. Det blev en bra heltäckande belysning av frågan kring bedövning eller ej vid slakt. Seminariet pekade också på att det finns utrymme för förbättringar i samband med bedövning. Nya Zealand nämns som ett land som kommit längre. El-bedövning, som en gång i tiden accepterades av svenska judar är inte ett realistiskt alternativ och Isak Nachman sa nej även till detta. Miljöstyrningsrådet har bedövning vid slakt som ett av de viktigaste baskriterierna vid offentlig upphandling och Djurskyddet Sverige har drivit kravet på märkning av kött från obedövade djur. Sveriges Konsumenter har sagt ja till märkning, men ser att det är svårt att prioritera djurskyddsfrågorna i den europeiska konsumentorganisationen BEUC. CAP är också en viktig fråga. Ska vi övertyga 27 medlemsländer om krav på märkning av obedövat kött och att ett bättre djurskydd krävs för att minska risken för antibiotikaresistens så måste nog BEUC hjälpa till.

3 kommentarer

 1. Jan Bertoft
  Publicerad 28 mars, 2012 at 10:06 | Permalink

  Hej. Ja, CAP är verkligen skitviktigt. Märkligt att du ställer CAP mot djurhälsa och folkhälsa. Genom att förändra CAP och i alla fall få ett något konsumentperspektiv (gissa vilka intressen som dominerar då) kan vi göra viktiga insatser för miljön och folkhälsan och djurhälsan. Stödsystemen ska ju gynna rätt saker, och det är ju enorma pengar vi talar om och enorma möjligheter. Sedan ska vi naturligtvis arbeta för ett gott djurskydd på andra sätt också.

 2. Publicerad 28 mars, 2012 at 10:26 | Permalink

  Jag ber om ursäkt om jag gjorde en felaktig övertolkning. Vi är är överens om att CAP kan vara viktigt för miljön, djurskyddet och folkhälsan, men bedömningen från Eurogroup for Animals och mig själv (jag var själv på Kommissionens hearing förra året) är att det blir väldigt svårt att använda CAP för det vi vill. Därför måste BEUC bli tydligare i djurskyddsfrågor, som faktiskt har direkt koppling till folkhälsa. Det var därför jag exempelvis saknade BEUC på djurskyddskonferensen 29 februari i Bryssel.

 3. Åke Lindberg
  Publicerad 9 oktober, 2013 at 21:11 | Permalink

  Ojoj, hur kan han jämföra älgjakt med kosherslakt?
  Varför är det viktigt för judar att plåga djur? Jag kan inte acceptera det.
  Halal/kosherslakt måste förbjudas i hela EU, helst i hela världen förstås, men vi kan väl börja här.

Kommentera artikeln

Din e-post kommer aldrig publiceras eller ges vidare.