Ägg och fåglar

Ett tungt gäng har gjort ett inlägg i Svenska Dagbladet om det vansinniga i att slänga ägg medan de fortfarande är fullt säkra att konsumera. Speciellt gäller detta Sverige där äggen kylförvaras i butik och i hemmet. Svenska ägg är dessutom salmonellafria. I Sverige har vi sedan 40 år tillbaka tillämpat principen om att kontrollera och bekämpa salmonella i alla led; foder, livkycklingar, äggproduktionen och i packeriet. Sverige har en salmonellagaranti, som innebär att ägg som förs in i landet ska komma från länder som har samma kontrollsystem som Sverige. I praktiken har detta inneburit att endast finska ägg fyller svenska krav enligt tilläggsgarantin. I artikeln hävdas att ägg måste kontrolleras för salmonellasmitta innan de sätts ut på marknaden i EU. Kan detta stämma? I de baslinjestudier som genomfördes i alla medlemsländer 2004 -2005 var 60 – 80 % av värphönsflockarna smittade med salmonella i vissa medlemsländer, som Portugal, Polen och Spanien. I Sverige hittade man noll. Har man verkligen lyckas sänka salmonellanivån så mycket sedan dess i dessa länder? Vi brukar hävda att det är bara i Sverige man kan äta löskokta ägg! Och apropå fåglar – vid Hornborgasjön har man räknat till 20 000 tranor, men jag blir exalterad när två stycken spatserar på ängen. Och på fjärden hoar ejdrarna.

2 kommentarer

  1. F
    Publicerad 8 april, 2012 at 16:45 | Permalink

    Är dessa 20000 tranor äkta svenska och salmonella fria?

  2. F
    Publicerad 8 april, 2012 at 16:52 | Permalink

    Dessa jävla tranor, vilken lantbrukare skulle få släppa ut sina djur motsvarande 200 djurenheter i och kring en sjö? Dessutom med hejarop och applåder!

Kommentera artikeln

Din e-post kommer aldrig publiceras eller ges vidare.