Svenska Dagbladet har kartlagt ett antal ICA-handlare. Genom aktieutdelning får många ICA-handlare årsinkomster högre än de värsta bankdirektörer. SvD pekar på inkomstgapet mellan ICA- butikernas ägare och handelsanställdas inkomster. Handeln brukar ofta självkritiskt tala om att det huvudsakliga konkurrensmedlet mellan handelskedjorna är pris. Och bevisligen har ICA varit framgångsrika i detta priskrig genom att ha 51 % av marknaden. Men det är inte bara handelsanställda som kommer i kläm. Offren för denna prispress är också svenska bönder och svenska slakterier som levererar till ICA. ”Är man stor och stark måste man vara snäll” sa Astrid Lindgren. Och ICA har givetvis stort inflytande på dagligvaruhandelns prisbild. Enligt Konkurrensverket tar inte dagligvaruhandeln ut orimliga vinster och konkurrensen gynnar konsumenterna. Men frågan är om konsumenterna gynnas av att svenska livsmedel får allt mindre utrymme i hyllorna genom att det blir brist på visst svenskt kött. Det är beklämmande att ICA satsar på amerikansk Angus-kött. Det borde finnas bra svenskt. Eller är det forfarande så att vi inte klarar kvalitetskraven. Scan som marknadsledare har överkapacitet i slakten genom minskad svensk djurproduktion och talar om kraftfulla neddragningar. Men att som Scan fylla slakterierna med införda finska smågrisar är en kortsiktig och riskabel lösning. Lyssna på vad Katarina Rydén, smågrisuppfödare säger i Land Lantbruk och ATL där hon oroar sig över importen och dess effekt på djurhälsoläget.
9 kommentarer
Men kom igen, Sverige är väl ingen kommunist stat??? Varför ska det vara så fult och såå fel att någon tjänar pengar?
Kan det inte vara så att handeln tar in de varor som kunderna efterfrågar? Konsumenten vill ha billigt.
Om vi ska kunna ha en fortsatt produktion av livsmedel i Sverige så måste vi få konkurera på samma villkor!
Sluta kalla dig för böndernas företrädare, för det är du inte! Vem som vinner på dina ställningstaganden det har jag inte förstått. Kanske de kräsna, upplysta och rika konsumenterna på Östermalm..
Det här var en mycket intressant blogg!
http://klockan.org
En blogg handlar om rätten att få uttrycka sin personliga uppfattning bygd på erfarenhet, kunskap och omvärldsanalys. Jag gläder mig åt att bloggen läses av politiker, opinionsbildare, myndigheter, bönder, studenter och många många andra. Jag ser min blogg som en naturlig mötesplats för alla som vill diskutera frågorna kring jordbruk, livsmedelsproduktion, konsumentfrågor m m både med varandra och med mig.
För att det ska vara på en trevlig nivå för alla inblandade förbehåller jag mig rätten att radera innehåll om jag bedömer att det är kränkande eller stötande, marknadsför andras verksamheter eller inte håller sig till ämnet.
Den som vid upprepade tillfällen bryter mot denna policy kan stängas av från sidan samt få sina inlägg raderade.
Tänkvärt inlägg. Att öka importen och dessutom från USA känns trist. Tyvärr är det ont om lokalt kött i butikerna i vissa regioner. Jag bor i Sundsvalls-regionen och här är det faktiskt ICA-handlare som har satsat på lokalproducerat kött mig veterligen. Jag handlar själv mest på COOP just nu och de har tyvärr ett mkt dåligt utbud av lokalt kött. Själv har jag förmånen att äta hemslaktat gräsbeteskött från djur som föds och slaktas på sin egen gård. Jag hoppas trenden med återuppbyggnad av småskaliga och hemslakterier fortsätter!
Fram för ursprungsmärkning av alla köttprdukter!
Helena Vestin Timrå
Hmm en viss censur på en lagom nivå ??
Det är beklämmande att ICA satsar på amerikansk Angus-kött. Det borde finnas bra svenskt.” Enkel matematik, det finns inte de volymerna i vårt land.
Det har garanterat funnes nötkött till export om vi hade fått vara ifred från dessa PÅ-regleringar som började typ 1987.Vi har haft och har de bästa lantbrukarna,idag för få!
Sk. lagar KRAV Sigill osv har gjort att focus har handlat om klara sig undan från jakten på oss bönder istället för att utveckla oss som skett i andra länder.
ICA basic från USA låter nästan bättre än KRAV från Småland i mina öron.
Intressant. Visst vill konsumenter köpa billig mat, men jag tror att de som har råd att välja gärna väger in djurhälsa och miljöeffekter i sina val av livsmedel. Det är frågor som berör allt fler och jag hoppas att fler tar sig tid att välja medvetet. Vegetarisk mat borde bli mer lockande i det långa perspektivet. Det är ju ändå inte nyttigt att äta rött kött, så varför inte börja med ett par köttfria dagar i veckan?
Angående köttfria måndagar mm. Det finns kött som inte belastar miljön.
Svenska ekologiska djur som uppfötts på gräs, som betar på sommarhalvåret,som inte äter importerat kraftfoder och dessutom betar marker som inte går att odla spannmål eller andra grödor på. Duren födda på gården, fodret odlat på gården, transport till närmsta småskaliga slakteri. Tyvärr finns detta kött för det mesta bara i gårdsbutiker,då handeln o slakterier varit totalt ointresserade att hantera detta kött så att det når konsumenten utan det har försvunnit i hanteringen.
Detta kött produceras av bönder som tänker själva utan råd från experter. Ersätt inte naturligt kött med grönsaker som flugits hit från Thailand. Miljöhänsyn är komplicerat.
Hej!
För er som undrar hur man nu blir en rik ICA-handlare har jag i ett litet inlägg hjort en guide….läs den gärna.
Den heter:
Bli ICA-handlare – Så här enkelt är det
Du hittar den här:
http://www.fredrik-eriksson.se/foretagande/bli-ica-handlare-sa-har-enkelt-ar-det/
Lite skämtsamt men ändå en verklighet om ett hårt arbete för att bli ICA-handlare