Utan EU-stöd skulle den ekologiska produktionen gå på knäna

Jag läser med viss oro Ulrika Brydlings svar i tidningen R & S, restauranger och storkök. CAP, den gemensamma jordbrukspolitiken, beskrivs som en gemensam marknad med gemensamma priser och som stänger ute import. CAP ger möjlighet att stödja ekologisk produktion och andra miljöåtgärder, även om man självfallet kan säga att det inte räcker. Utan EU-stöd skulle ekologiska livsmedel bli ännu dyrare. Jag som jobbar med livsmedelsäkerhet och djuromsorg tycker det är helt rimligt att det ställs djurskyddskrav på produkter som importeras till EU. Det är mycket man kan säga om EU:s djurskyddsregelverk, men att helt öppna marknaden skulle slå ut mycket av EU:s djurhållning som ändå ställer krav på hönors, kycklingar, kalvar och grisar välfärd. Jag tycker att det är bra att EU inte vill ha kött från hormonbehandlade djur. Detta slåss EU för gentemot WTO. Och så det här med salmonella och ekologiska grisar., Den intressanta studien som visar att ekologiska grisar har mindre salmonella än konventionella är dansk. Hos svenska konventionella grisar har vi inte ca 11 % salmonella utan närmare noll.

2 kommentarer

  1. expansiv bonde
    Publicerad 23 april, 2012 at 9:04 | Permalink

    Detta inlägg visar just på det jag försöker säga att om man lever på samma marknad så går det inte att ställa högre krav på producenten utan man måste ställa kraven på konsumenten eller stänga för import. Stöd är en annan väg men en mycket byråkratisk väg som ofta blir kontraproduktiv.

  2. A
    Publicerad 23 april, 2012 at 18:47 | Permalink

    Varför ska någon produktion vara beronde av bidrag?? Varför inte ta betalt för varorna vad de verkligen kostar? Oavsett hur de är producerade?
    F

Kommentera artikeln

Din e-post kommer aldrig publiceras eller ges vidare.