Närodlat handlar om känslor och värderingar

Tidningen Råd & Rön har tagit upp diskussionen om närodlat. Det hade kanske varit mer intressant att skriva om frågan när Livsmedelssverige kommit fram med ett förslag till definition efter enkäten till ett antal olika intressenter. Jag håller med Sören Persson, LRF om att ”nära” handlar mer om en personlig värdering. Jag känner mig nära svenska mervärden som livsmedelssäkerhet, djuromsorg och öppet landskap. Jag tycker det är legitimt att vilja främja svensk, regional eller lokal livsmedelsproduktion. Inget land är helt oberoende av import av insatsmedel. Inte ens den svenska ekologiska produktionen, som importerar soja från EU. Lasse Hellander, Biodynamikerna, framhärdar med att ständigt ifrågasätta svenskt konventionellt jordbruk och framhäva dess importberoende. Med en något otydlig formulering i Råd & Rön, uppfattar jag att han fortsätter att hävda att svenskt kraftfoder till 80 % är importerat. Jag vet inte vad syftet är med att vilseleda konsumenterna. Jag med flera, tror att siffran 80 % kommer från Lisa Deutschs, Stockholms Universitet, artikel ”Hur svensk är en svensk ko. Citat: År 1999 var nästan 80 % av jordbruksmarkerna, som behövdes för att odla insatsråvarorna till den inköpta fodersäcken inte belägna i Sverige. Men inkluderat vall, bete och gårdens kraftfoder är 75 % av våra djur svenska hävdar Lisa Deutsch. Christel Cederberg, SIK har 2009 beräknat att importandelen för grisfoder är 10 %, foder till kyckling och nötkött 20 % och till värphöns 22 %. I kraftfodret till mjölkkor är 24 % importerad foderråvara. Omräknat till hela foderstaten för kor är exempelvis sojainblandningen inte mer än 3 %. LRF jobbar mycket med att öka den svenska proteinfoderodlingen. Och är det verkligen så att ekologiskt är mest klimatsmart, som Emelie Hansson, Naturskyddsföreningen hävdar. Klimatcertifierade livsmedel har en mängd krav för att minska utsläppet av växthusgaser – energiåtgång , kväveflöden, djurhälsa, transporter, stallgödselhantering, uppfödningstid m m. Många av dessa krav är ännu inte inkluderade i KRAV:s regelverk.

En kommentar

  1. Gunnela
    Publicerad 12 maj, 2012 at 9:17 | Permalink

    DN har med utgångspunkt från Kommerskollegiums rapport tagit upp frågorna kring om närodlat är klimatsmart. Och visst vet vi att så är det inte alltid. Men precis som Anita Lundström Natutvårdsverket säger, det finns fler miljömål än klimat. Och Naturvårdsverket har självfallet inte djurskyddet på sitt bord. Det finns ju målkonflikter mellan dessa olika aspekter. Det är värdet med Svenskt Sigills klimatcertifiering. I detta kombinerar man kriterier för klimatsapekter, djuromsorg, miljöhänsyn och inte minst livsmedelssäkerhet.

Kommentera artikeln

Din e-post kommer aldrig publiceras eller ges vidare.