Grattis igen Henrik Ennart! I gårdagens Svenska Dagblad pekar han på risken för campylobacter med importerade kycklingar till våra skolbarn. Det är anmärkningsvärt att Livsmedelsverket aldrig ens kan antyda att svenska livsmedel är säkrare än många importerade. Det gäller för övrigt även Sveriges Konsumenter. Konsumentföreningen Stockholm talar ofta klarspråk d v s välj svenskt – inte bara för det är svenskt. Och då talar vi om såväl antibiotikaresistenta bakterier, andra kända zoonoser, för att inte tala om bedövning i samband med slakt, djurskydd och klimat och miljöaspekter. Det finns ju ett flertal undersökningar, som bekräftar att svenska livsmedel har fördelar utifrån dessa aspekter Då är Smittskyddsinstitutet ärligare och bekräftar att importerad kyckling innebär högre risk. Martin & Servera deklarerar glatt att man importerar råa kycklingar från Danmark och Brasilien. Precis som jag då skulle känna mig tryggare för mina barnbarns mat i skola och på dagis. Och nu verkar det som om EU har accepterat att Thailand får exportera färsk kyckling till EU. Nu gäller verkligen krav på ursprung i den offentliga upphandlingen för att vi ska kunna lita på maten till unga, sjuka och gamla.
En kommentar
Noterar att såväl Livsmedelsverket som Smittskyddsinsititutet går i försvar för hygienen i den svenska skolmaten. Och visst måste ställas krav på att även smittade livsmedel som kommer in i tillagningsköken ska kunna konsumeras riskfritt. Det påminner mig om en konferens för några år sedan som Elektrolux ordnade för storhushåll. Jag pratade svensk livsmedelsäkerhet. Det intressanta var att Livsmedelelsverkets representant som talade om HACCP och riskvärdering rent ut rekommenderade svensk kyckling. Smittskyddsinstiutet låter någon annan uttala sig än Sofie Ivarsson.