Jag säger som Mats-Eric Nilsson i Aktuellt, att Livsmedelverkets jämförelse mellan låg -och högprislivsmedel är ganska ointressant och förutsägbar. Att näringsinnehållet är likartat om man jämför likartade produkter är väl vad man kan förvänta sig. Det är dock intressant att halterna av bekämpningsmedel generellt är låga. Men jag hittar ingen information om det fanns skillnader mellan svenska och importerade livsmedel. Detta brukar faktiskt SLV presentera. Att Mats-Eric tycker man ska titta på tillsatser är kanske inte så förvånande. Det ju hans specialgebit. Däremot sägs ju ingenting om produktionskvalitet d v s hur har djuren fötts upp, vilka miljö – och klimateffekter som kan kopplas till odling och produktion. Hur stor är risken för smittor i livsmedlen? Livsmedelverket som ändå satsade på miljöanpassade kostråd en gång i tiden. Man måste respektera att många konsumenter bryr sig om hur livsmedlen produceras och inte bara näringsinnehåll.
4 kommentarer
Man kanske även ska respektera att de allra flesta konsumenter inte bryr sig ett dugg om hur livsmedlen produceras, bara de är billiga.
Hur vet du F att de allra flesta konsumenter inte bryr sig ett dugg? Har du varit ute i butik och talat med dom. Intressant att du är så säker på att du vet hur ”konsumenterna” resonerar. I LIs konsumentstudie var det 36 % som valde på lågt pris. De 64 % som inte valde på lågt pris är väl ändå jättemycket intressantare. Och fortfarande väljer många svensk kött till ett högre pris.
Gunnela money talks and bullshit walks. Studier säger ingenting har varit ute och pratat med konsument och majoriteten söker enbart argument för att köpa det billigaste och de skiter i djurskyddet när de skall betala vad det kostar
Dessutom är det ju frågan om hu stor volym de 36% står för förmodligen är det de tunga konsumterna så som barnfamiljer vilket leder till att de 36 % kan står för över 50% av förbrukningen