Vem har inte hört jordbruksministrar, politiker och Agneta Dreber, som representant för livsmedelsindustrierna självsäkert hävda att vi har aldrig haft så säkra livsmedel som idag. Idag firades den internationella ackrediteringsdagen med seminarium på SWEDAC. Lars-Plym Forshell, Livsmedelverket, som talade på seminariet hävdade att det är tveksamt om livsmedelsäkerheten är bättre idag än för 50- 60 år sedan. Vi har en helt annan värld än på 1950 – 60-talet. Listan över humana infektioner är längre med nya typer av infektionsämnen typ campylobacter, EHEC/VTEC, Yersinia, norovirus, m m. Vi reser och handlar mer globalt. Vi har långa livsmedelskedjor med många mellanhänder. Många är okunniga och många kan göra fel. Vi har klimatförändringar och miljöförstöring. Det finns konstiga mattrender typ ”raw food” och vi storhandlar en gång i veckan, vilket ställer andra krav på förvaring och hållbarhet. Av tradition har vi fokuserat på animaliska livsmedel, där slakten är en kontrollpunkt där vi kan ta prov och ställa krav på hygien. Vi pastöriserar mjölken! Och vi har ganska tydliga krav vid import. När det gäller vegetabilier finns lite regelverk, ingen kontrollpunkt och ingen övervakning. Oftast finns bara en förpackare och distributör. Titta på exemplet sockerärter från Kenya med 400 odlare och en förpackare. Då är det svårt att certifiera och kontrollera. Efter EHEC-utbrottet i Tyskland förra sommaren manar detta till eftertanke.
En kommentar
Tror att det är mer onaturligare medel i maten, borde snabbavveckla bolag som inte endast använder naturliga medel