I anslutning till den svenska mjölkkrisen ifrågasätter Land Lantbruk, ATL m fl de svenska mejeriernas krav på GMO-fritt foder. Det är bra att man tar upp diskussionen, men det viktiga är att analysera och diskutera vilken GMO-gröda man kan tänkas acceptera. När det gäller foder till kor är det i första hand herbicidresistent GMO Round Up (glyfosat)-Ready soja som är på tapeten. Herbicidresistent soja är sannerligen ingen höjdare från hållbarhetssynpunkt. Bjud in Christel Cederberg och få information om hur många av farhågorna kring Monsantos GMO – soja som har infriats (blogg 28 mars). Bekämpningsmedelsanvändningen i Brasilien har ökat, inte minskat, sedan introduktionen av GMO-soja. Glyfosat-resistenta ogräs har konstaterats i USA och problemen växer även i andra länder. Vad Monsanto, Syngenta m fl gör nu är att tillfoga resistens mot ytterligare ett bekämpningsmedel. Och det kommer ytterligare att öka bekämpningsmedelsanvändningen. Soja beräknas uppgå till 3 – 4 % av totalfoderstaten till mjölkkor. Mycket arbete läggs ned från såväl LRF, Svensk Mjölk som Jordbruksverket att ersätta importerade proteinråvaror med inhemsk odling. Det finns mycket att vinna på att ersätta importerad soja med inhemska proteinfodermedel. Inte bara slipper vi ta ställning till GMO eller ej, vi tar bort en riskråvara från salmonellasynpunkt och slipper diskussionen kring soja-odling och regnskogsskövling. Där borde lantbrukspressen hjälpa till. En gång i tiden uppfattades lantbruksnäringen som lite ”löjlig” som slängde ut kadaver i fodret och sa nej till köttmjöl och fiskmjöl i foder till kor. När helvetet brakade loss kring galna ko-sjukan i slutet av 90-talet var man ganska glad över tillämpning av försiktighetsprincipen.
2 kommentarer
Känns gott att läsa dina förståndiga tankar. Jag argumenterar på liknande sätt i Gentekniknämnden (genteknik.se)
Tycker inte att man ska experimentera med naturen, vi vet inte vilka konsekvenser det får långsiktigt. Man borde avveckla bolag som sysslar med detta.