Det går att minska ESBL-förekomsten hos kyckling

I går blev förekomsten av ESBL (antibiotikaresistensframkallande egenskaper hos tarmbakterier) på kyckling en stor nyhet. Fakta från TV-inslaget bygger på rapporter från bla Danmark och Sverige om förbrukning av antibiotika och resistens 2011. Det är med andra ord inga superaktuella uppgifter. Frågan blev aktuell redan 2010 när SLV och SVA – studier visade på förekomsten av ESBL hos svenska kycklingar. Och branschen Svensk Fågel har verkligen inte suttit still i båten. Tillsammans med berörda myndigheter har man verkligen tagit tag i frågan. ESBL hade inte sin förklaring i antibiotikaförbrukningen till kyckling i Sverige (d v s ingen koppling ESBL – coccidiostatika), utan hade kommit från importerade avelsdjur (se tidigare blogg om risken med handel med djur över gränserna). Svensk Fågel ställde krav på avelsföretaget att sluta med förebyggande behandling av sina avelskycklingar med antibiotika för export till Sverige. Man kontrollerar nu också importen av avelsdjuren och vidtar sanitära åtgärder. Det intressanta är att den svenska branschens agerande har väckt bred respons. Köpare av avelsdjur i Europa och även i övriga världen har reagerat och det stora multinationella avelsföretaget har generellt slutat med sin förebyggande antibiotikabehandling. Man vill inte bli anklagad för att sprida antibiotikaresistens över hela världen. Det tar viss tid innan man lyckats sanera hela kycklingkedjan i Sverige, men vi kan se fram emot ”ESBL-fria” (precis som salmonellafria) kycklingar. Jag är stolt över den svenska kycklingbranschen. Även om man är liten kan man göra nytta på global nivå. Och glöm inte – bakterier, även antibiotikaresistenta, dör faktisk vid riktig tillagning.

Kommentera artikeln

Din e-post kommer aldrig publiceras eller ges vidare.