Även hemmamarknaden skapar jobb

I gårdagens Svenska Dagbladets näringslivsdel är rubriken” Globala krisen hotar svensk export”. Och när jag lyssnar till Fredrik Reinfeldts tal vid riksdagens öppnande nämns Sverige f f a som exportlandet. Inte ett ord om den potential som finns i att skapa jobb för att producera livsmedel för en hemmamarknad. Och då har ändå Eskil Erlandsson (Grattis till livsmedelspriset) fått regeringens stöd för Matlandet Sverige, som ska skapa jobb, jobb, jobb. Och jobben kan väl komma från ett svenskt jordbruk och en svensk livsmedelsindustri som producerar högkvalitativa livsmedel till svenska konsumenter. Det borde egentligen vara lättare än att slåss på exportmarknaden. Beklämmande nog framhärdar Marie Söderqvist, ny VD för LI i tidningen Livsmedel i Fokus, fortfarande att svensk livsmedelsindustri klarar sig utan svenska bönder (se blogg från Almedalen i juli). Ganska korkat, när man har svenska mejeriföretag, svenska slakteriföretag, Findus, Lantmännen m fl som medlemsföretag som bygger på svensk råvara. Enligt LI:s hemsida har 70 % av råvarorna svenskt ursprung. Vilka representerar nya VD? Jag minns med visst vemod hur f d statsminister Göran Persson i sin regeringsförklaring på sin tid gav ett starkt erkännande till svenskt lantbruk för sitt miljöarbete och höga djuromsorgskrav. I andra länder som Storbritannien uppmanas konsumenterna ”Buy British”. Men visst finns det proppar. Tidningen Fri Köpenskaps (FK)ledare pekar ut inköpare i detaljhandeln. ”Butikernas kunder ska ges möjlighet att avgöra om de vill betala mer för högre kvalitet, ursprung, bättre djurhållning, ekologiskt odlat eller närproducerat (observera begreppet) utan att någon centralt placerad prisfixerad inköpare ska agera stoppkloss”. Och visst ska man inte ge upp exportambitionerna. I Åke Rosengrens krönika i FK föreslår han mer aktivt arbete med att marknadsföra svensk mat på livsmedelsmässor runt om i världen med argument som salmonellafritt och god djurhållning m m. Och där är vi praktiskt taget oslagbara. Läs Svenskt Kötts broschyr 10 goda skäl att äta svenskt kött. Eller ännu hellre SWENSKT KÄK.

Kommentera artikeln

Din e-post kommer aldrig publiceras eller ges vidare.