Varför är det så fult att vara protektionist i Sverige, men inte i Frankrike? Frågan är berättigad. När man i Sverige andas om att Sverige är unikt i avseende på djurskydd och säkra livsmedel (ex antibiotikaresistens hos djur) eller att man är angelägen om att man faktiskt bör bevara svensk biologisk mångfald och svensk landsbygd, så kommer ifrågasättandet om att detta bara är förtäckt protektionismen. Att Konkurrensverket alltid anför detta är väl en sak, men när synpunkten kommer från konsumentföreträdare, då blir jag bekymrad. I veckans Land Lantbruk skriver Jordbruksverkets veterinärer och ordförande i LRF ett debattinlägg om den berättigade oron för att vi faktiskt hotar svensk folkhälsa genom att i ökad omfattning gör oss beroende av importerat kött. Häromkvällen fick jag av Linus Källander, Dyrare mat Ny, broschyren Miljösmarta Matval, förslagen som regeringen stoppade. Där är just rubriken i inledningen ”Frihandel får inte gå före miljömål”. Jag kan inte ställa mig bakom en uppfattning om att importerad ekologisk mat är viktigare än bevara en god svensk s k konventionell livsmedelproduktion. Och slutligen, Tack Mats-Eric Nilsson, som i dagens Svenska Dagblad tydliggör budskapet: Du får den mat du betalar för!