Vilken mat ska vi äta i framtiden? Var är den producerad? Räcker den till alla på jorden? Är maten nyttig för oss och för miljön? Vem bestämmer över maten? Vad gör offentlig sektor? Jätteviktiga och berättigade frågor som luftades på seminariet i riksdagen ordnat av ”Föreningen för global livsmedelsförsörjning på ekologisk grund” den 7 november. ”Ekologiskt är ett marknadskoncept” tydliggjorde ordförande i LRF Helena Jonsson. EU-ekologiskt och KRAV är marknadsstandarder precis som Svenskt Sigill. Tyngdpunkten i de ekologiska standarderna är ingen användning av kemiska bekämpningsmedel och nej till handelsgödsel samt djuromsorg med bl a krav på utevistelse. Ekologisk produktion är ett steg på vägen mot ett hållbart jordbruk, men är inte alls framme. Som Maria Dirke, Ekologiska lantbrukarna visade finns också andra koncept exempelvis IP (sk integrerad produktion) som är steg på vägen mot hållbarhet. Dit kan räknas IP Sigill och Rainforest Alliance.
Flera av deltagande politiker ville ha en svensk livsmedelsstrategi. ”Ett bra och livskraftigt svenskt lantbruk är en förutsättning för att uppfylla konsumenternas krav på mat av hög kvalitet” säger Matilda Ernkrans och Johan Löfstrand (S) i tidningen ATL. Det är bra. Det är inte rimligt att vi är så beroende av import från länder som har uppenbara hållbarhetsproblem exempelvis beroende av kontinuerlig antibiotika i djurhållningen (se tidigare blogg). Dessutom strider detta mot det s k generationsmålet – vi exporterar miljö – och hälsoproblem utanför landets gränser. Jag träffade generalsekreteraren för Finska Konsumenter Joha Beurling på Sveriges Konsumenters storstilade internationella konsumentseminarium. Han skakade på huvudet och förstår inte hur svenska konsumenter kan acceptera att vara så beroende av import. Måste man ha upplevt ett krig för att vilja ha en nära och kontrollerbar livsmedelsproduktion.
2 kommentarer
Jo det är säkert bra att de säger så. Men ingenting tyder väl på att de vill ändra någonting på den förda politiken.
Jag håller med. Dessutom vill alliansregeringen se till att ersättningarna (inte subventioner, som de ofta kallas) i EU:s jordbruksbudget miskas så långt möjligt. Sverige har ju varit en värdelös förhandlare när det gäller att få tillbaka pengar till svenskt jordbruk. Titta på Finland, som lyckats mångdubbelt bättre. Men det beror ju tyvärr på att borgerligheten inte förstått att svenskt jordbruk ger bra mat, arbetstillfällen och skulle kunna expandera rejält om man bara fick chansen.