Har den svenska uppfödningen av djur blivit så liten och antalet djuruppfödare blivit så få att vi riskerar viktiga basfunktioner, som att bevara den goda djurhälsan. Frågan känns motiverad med anledning av gårdagens seminarium ordnat av Svenska Djurbönders Smittskyddskontroll (SDS). SDS har satt upp ett inom näringen frivilligt regelverk som kompletterar dagens nationella regelverk när det gäller införsel av djur från andra länder. Syftet är att förhindra att vi får in smittsamma djursjukdomar som finns i andra länder och zoonoser, inklusive resistenta bakterier som MRSA. Nu är det kanske också en tidsfråga när Sverige tappar sina tilläggsgarantier, som har gjort det möjligt att ställa krav på frihet från vissa sjukdomar hos införda djur. Att frågan är viktig visar uppmärksamheten i media kring importen av finska grisar i februari i år. Och just antibiotikaresistens är oerhört viktigt. Det tycker Bengt Larsson., Jordbruksverket och det tycker jag, vilket nog har framgått av tidigare bloggar. Jag har dessutom placerat frågan hos Sveriges Konsumenter och den är på dagordningen hos Consumers International (se tidigare blogg). Att anföra att MRSA inte är så stort hot mot konsumenterna (departementets kommentar) tycker jag är oroande. Det är klart att om vi för in djur som är bärare ökar vi risken för spridning hos svenska djur och i svensk miljö. SDS´ regelverk betraktas av grisföretagare, som ett hinder för att få in nytt genmaterial, förbättra lönsamheten exempelvis importera smågrisar och ökad differentiering exempelvis nya grisraser. Slakteriernas tummande på den gemensamma griscertifieringen är också oroande. Samma problematik gör det omöjligt att införa långsamväxande kycklingraser p g a svenska salmonellakrav. Och vem ska betala? Jag har förståelse för att uppfödarrepresentanter framför kritik mot att en stor administrativ överbyggnad ska betalas av allt färre bönder. Skapandet av LRF Mjölk är ett sådant symtom. Det måste finnas en minsta kritisk massa för att behålla vissa gemensamma funktioner. SDS hör till en av de viktigaste. Föreningen Vi konsumenter arbetar med projektet: Minska köttkonsumtionen. Jag känner ett stort ansvar för att inte detta ska bidra till att den svenska produktionen minskar på ett sådant sätt att vi tappar viktiga grundfunktioner som medverkar till svenska mervärden som livsmedelsäkerhet, god djurhälsa och gott djurskydd.
En kommentar
Woot, I will ceriltnay put this to good use!