Per Jensen har skrivit en bok med titeln: Hur mår maten? En bok med mycket klokskap och tänkvärda synpunkter. Per, professor vid Linköpings universitet, är ju en av Europas mest kända etologer (etologi – kunskapen om djurs beteende) och var ordförande i EU-kommissionens vetenskapliga kommitte´ för djurvälfärd. Det är en verkligen läsvärd och spännande bok, som tar oss tillbaka till våra husdjur innan domesticeringen fram till dagens intensiva djurhållning. Vi har väldigt många djur i Sverige. Men det finns paradoxer. Vi har olika värderingar kring kor, grisar och höns och de som stundtals står oss väldigt nära – katter, hundar, hästar, kaniner, marsvin m fl. Per värderar att de ekologiska djuren har en ganska dräglig tillvaro liksom nötkreaturen i dikoproduktionen. Han konstaterar att det inte är någon större skillnad mellan s k konventionella svenska mjölkkor och ekologiska. Personligen är jag fortfarande kritisk till de ekologiska kycklingarna, som får hållas på svältkost för att inte växa för snabbt och ekologiska grisar som får ont i lederna. Knäckfrågan som upptar oss alla som bryr sig om djur: Vem betalar för den billiga maten. Frihandeln utsätter svenska bönder för en orimlig konkurrens och att vi därmed flyttar djurskyddsproblemen till andra länder. Det är inte lätt att vara konsument, säger Per. Det kan finnas flera skäl till att avstå från att äta kött – klimataspekter, hälsoskäl och resursslöseri. Men precis som Per, vill jag ha ett samhälle med levande landsbygd där djuren betar och bönder kan försörja sig. Citat: ”Naturen är i ständig förändring och den är helt beroende av djurhållningen. Uppfödningen ger oss kött på middagsbordet och mjölk och ost i kylen, men samtidig formar den landskapet runt omkring oss”. Något för politiker att reflektera över när man talar om köttskatt.
2 kommentarer
Roger
Jag föreslår att du läser Per Jensens bok. Så kan vi diskutera den sedan
Det finns en IP sigiilstandard för kyckling. Den tillåter inte rutinmässig användning av coccidiostatika och max beläggning är 25 kg per m2 d v s större yta än EU-krav 42 kg resp svensk konsventionell 36 kg. Bjäre-kycklingen är märkt med Svenskt Sigill. Vi har ingen kalkonstandard.