År 2012 blev ett jobbigt år för svenska bönder och svenska livsmedelsföretag. Jag säger som Helena Jonsson, ordförande för LRF, att det är svårt att glädja sig åt att vissa produktionsgrenar som spannmål och grönsaker går bra, när den svenska animalieproduktionen har det jättetufft. Jag säger som Per Jensen i boken, Hur mår maten, ”Jag vill ha ett samhälle med en levande landsbygd där djur betar och bönder kan försörja sig. Som jag ser det är den inställningen inte förenlig med att vara vegetarian”. Och det får inte bara vara naturbeteskött som får grönt ljus, utan det måste finnas utrymme för en svensk gris – och kycklinguppfödning. Är det någon som tror att svenska konsumenter kommer sluta äta fläsk och kyckling? Jag önskar:
– Att importen viker till förmån för svenska livsmedelsråvaror producerade med hög livsmedelssäkerhet, god djuromsorg och med klimat – och miljöhänsyn
– Att den offentliga upphandlingen och restaurang – och storhushållsbranschen sätter ökat tryck på grossisterna att leverera livsmedelsråvaror med miljö – och djurskyddskrav. Det är inte acceptabelt att griskött kommer från danska och tyska grisar, som har avklippta svansar
– Att diskussionen om minskad köttkonsumtion leder till att kvalitet fokuseras snarare än lågt pris – mindre fast bättre
– Att svenska grisuppfödare äntligen kan räkna hem sina djurskyddsinsatser, när övriga EU måste ställa om till grupphållning av sinsuggor
– Att Naturskyddsföreningen och andra ekologiska förespråkare kan ge svenskt lantbruk och kvalitetskoncept som Svenskt Sigill och Rain Forest Alliance ett erkännande att man bidrar till en hållbar produktion även om man i inte säger nej till bekämpningsmedel eller handelsgödsel
– Att klimatcertifieringen får det genomslag den förtjänar. Svenskt Sigill är det enda kvalitetssäkringskonceptet som från en plattform med livsmedelsäkerhet, djuromsorg och miljöhänsyn medverkar till åtgärder som minskar utsläppet av växthusgaser – climate change. Andra märkningar mäter CO2-utsläpp.
– Att EU:s djurhälsolag ger möjlighet att ställa krav på frihet från vissa sjukdomar vid handel av djur över gränserna. Att lantbruksnäringen mangrant ställer upp bakom Svenska Djurbönders Smittskyddskontroll (SDS) regler – även småslakterier, som inte ställer krav idag.
Och mycket mer!
En kommentar
Välkommen in i verkligheten Roger Nilsson Snacka går väl!
Vill du vara med och påverka EU:s allmänna djurhälsolag så att det gynnar svenska bönder. Har du koll på vad som händer med svenska tilläggsgarantier? Har du träffat Kommissionen och pratat djuromsorg – det har jag. Har du bidragit till att svenska kommuner ställer djurskyddskrav vid offentlig upphandling – det har jag? Och fodret till svenska kor består inte av 30 % av import. Vad blir ditt bidrag i de frågor som jag har på min önskelista