Vilka positiva effekter har vi uppnått av hästköttsskandalen? Kommer industrin att skärpa kraven på sina leverantörer? Kommer spårbarheten att skärpas? Kommer konsumenterna öka efterfrågan på ursprung och närproducerat? Kommer fokus på prispressens negativa effekter få någon effekt på handelns beteende? Lotta Lundgren från bl a SVT:s Historieätarna sa häromdagen i TV, att det brukar ta tre veckor, sedan dör frågan. Jag vill inte det. Min erfarenhet är att det tyvärr krävs medial uppmärksamhet och skandaler för att få till stånd förändringar. Utan Thomas Michélsens artiklar i DN 1981 kring floden av antibiotika till djur, skulle inte LRF ha antagit sin antibiotikapolicy och bett om förbud mot tillväxtantibiotika (det var inte veterinärerna eller konsumenterna som drev frågan). Utan den s k kadaverdebatten 1986 skulle inte svenska lantbruksnäringen ha slutat med att blanda självdöda djur i fodret eller stoppat utfodringen av kor med animaliskt foder. Men världen ser annorlunda ut i dag. I den globaliserade världen, där frihandel är det övergripande målet för många politiker, kan vilket kött som helst hamna i pajen eller pizzan. Kött, som kommer från djur som behandlats och transporterats i strid mot allas värderingar och som kommer från gårdar där salmonella och resistenta bakterier är vanligt. Det är dags att mobilisera och ta tag i kärnfrågan d v s handeln prispress och krav på ursprungsmärkning.
Samtidigt som hästköttskandalen brakar loss, presenterade Dagligvaruhandeln och Livsmedelsföretagen en annonsbilaga i DN. ”Vi är stolta över vår mat och vår matkvalitet” säger Marie Söderqvist, LI och Thomas Svaton, SDH. Och med referens till svenska livsmedel, friska djur och tuffa miljöregler känns det väl rätt. Men i samma annonsbilaga får danskt lantbruk på en helsida hävda att man i Danmark prioriterar djurens välfärd. Och det kan man påstå när över 90 % av danska grisar är svanskuperade, vilket är olagligt enligt EU-direktivet. Dessutom hänvisar man till sin restriktiva antibiotikapolitik. Trots detta förbrukar man dubbelt så mycket antibiotika i Danmark som i Sverige per kg slaktad vikt.
Jag köper väldigt sällan färdigmat, men hädanefter vill jag ha garanti för att råvaran är svensk. Jag hoppas Gooh kan säkerställa att köttet kommer från svenska djur. Avslöjandet att Findus köper sin lasagne från ett franskt slakteriföretag skakade om mitt förtroende för Findus, som många uppfattar som ett svenskt tryggt livsmedelsföretag. Findus som seriöst satsat på att klimatcertifiera sina svenska ärter. Men det är väl naivt att tro att färdigmaten tillverkas i Sverige. I många länder minskar köttkonsumtionen och man söker sig till kött från lokalt uppfödda djur med gårdsidentitet. I Halland har försäljningen av kött i gårdsbutikerna ökat. Annars är erfarenheten att svenska konsumenter sällan låter livsmedelsskandaler påverka sitt ätande. Förtroendet för myndigheterna är stort. Någon annan löser säkert problemet! Sverige utmärkte sig som enda EU-land under värsta krisen med galna kosjukan, med att inte minska sin konsumtion av nötkött. Vi är alldeles för flata som konsumenter. Vi protesterar inte ens som Skärholmsfruarna på 70-talet. Det finns dock de som anser att detta var starten för prisfokuseringen på livsmedel. Det som idag är dilemmat. Är det inte läge för att samla olika intressen i ett uppror mot orimliga och oöverblickbara livsmedelskedjor och handelns ovilja att konkurrera med annat än pris.
2 kommentarer
Hej! Vill med några rader berätta hur Gooh tar ansvar för att vi har kontroll på de råvaror vi använder i vår matlagning:
1. All nöt och fläsk som ingår som råvara i våra rätter är av svenskt ursprung, uppfött och slaktat i Sverige. Certifikat finnes.
2. All fågel som ingår som råvara i våra rätter är av svenskt ursprung, uppfött och slaktat i Sverige. Certifikat finnes.
3. Vår fisk är certifierad och levereras av svenskt företag i Göteborg. Certifikat finnes.
Samtliga leverantörer i Gooh är godkända av Lantmännen Purchase och har reviderats enligt den leverantörsuppförandekod som gäller för leverantörer till bolag inom Lantmännenkoncernen. Utöver riktlinjerna i uppförandekoden väljer vi också bort leverantörer som har skatteanmärkningar, andra allvarliga anmärkningar eller offererar råvaror till prisnivåer som bedöms som orimliga utifrån rådande marknadspriser.
Vi genomför regelbundet ”återtagningsövningar” för att säkerställa att vi inom egen verksamhet och våra underleverantörer har full kontroll och att det finns full dokumentation på de råvaror som levereras till oss, dvs full spårbarhet. I detta ingår också att göra regelbundna riskbedömningar för att se var ytterligare åtgärder ska vidtas.
Vi genomför regelbundet revisioner hos våra leverantörer för att på så sätt säkerställa att dom har rätt kompetens kring matsäkerhet, att lagar och regler efterlevs och att lokaler är anpassade samt rutiner finns för säker livsmedelshantering.
Alla råvaror är noggrant specificerade enligt den kravspecifikation som Gooh ställer utifrån bla kvalitet, ursprung, etik och metod.
Gooh har sen starten 2005 konsekvent använt svenska råvaror vad gäller kött, fågel, fisk. Vi har sen starten tagit fullt ansvar för detta och jag hoppas att ni som äter Gooh känner er trygga med det.
Vår inriktning mot svenska råvaror kombinerad med vår kontrollapparat för kedjan från jord till bord måhända kosta något mer, men vi är övertygade om att konsumenten även fortsatt är beredd att betala ett något högre pris, för att kunna känna sig trygg med vad den stoppar i munnen. Det blir speciellt tydligt utifrån de händelser som branschen präglats av under denna och föregående vecka.
Härligt Jonas Regnér vd för GOOH! Nu vet i alla fal jag vilken färdigmat jag ska välja och känna mig trygg. Mycket händer nu när även IKEAs köttbullar från Dafgård dras tillbaka. Dafgård har ju varit i blåsväder tidigare med bl a SvDs Mats-Eric Nilsson som blåslampa.När det gäller tillsatser tycker jag att Dafgård gjorde ett jättebra jobb, trots att Livsmedelsföretagen LI var på gång med stora försvarskampanjen. När det gäller ursprung är jag mer skeptisk. Titta på Dafgårds transportbil som figurerar i TV ”Västergötland, Vårt skafferi”. Hur ärligt är detta när stor del av råvarorna importeras inte minst köttet. Tidigare visade sig att kålen till kåldolmarna kom från Ungern. Gå gärna i svaromäl Dafgård!