Djurskydd går inte att kontrollera på köttet

Kocken Alexandra Zassi sa i gårdagens Debatt-program sa att hon vill veta var köttet kommer från och hur det är producerat. I hästköttskandalens spår ifrågasätts köttbranschens trovärdighet. Lena Melin Aftonbladet kritiserar köttbranschens hederlighet. Nästa gång kan det handla om något som har med livsmedelssäkerhet att göra och inte bara hästkött i stället för nötkött (exempelvis hamburgaren med EHEC-smitta och som kom från fyra länder och sex slakterier). Marie Söderqvist, Livsmedelsföretagen intygar att företagen kontrollerar bakterier och farliga ämnen och nu också djurslag. Men djurskydd kan du inte kontrollera på köttet. Här måste man ställa krav. Och hur är det med spårbarheten? Ställdes frågan kring köttets ursprung till det franska slakteriföretaget? Hade man köpt lasagnen om man vetat att köttet kom från Rumänien. EU-kommissionären Tonio Borg hävdar att lagstiftningen är tillräcklig. Men mycket av kontrollen läggs på företagens egenkontroll och den har bevisligen inte fungerat. Det är för många led innan råvaran når oss som konsumenter. En utvidgad ursprungsmärkning skulle sätta press på livsmedelsföretagen.

Kommentera artikeln

Din e-post kommer aldrig publiceras eller ges vidare.