I tisdags bjöd Naturvårdsverket, Jordbruksverket och Livsmedelsverket in till workshop kring den klimatsmarta maten. Regeringen har gett myndigheterna i uppdrag att utarbeta en färdplan för att uppnå visionen att Sverige inte ska ha några nettoutsläpp av växthusgaser 2050. För att nå dit måste vi ändra vår livsmedelskonsumtion. Man kan arbeta med åtgärder kring den nationella primärproduktionen och uppnå vissa positiva klimateffekter genom bl. a effektivisering. Men eftersom minst hälften av våra livsmedel importeras måste vi påverka vår totala livsmedelskonsumtion. Livsmedelsverket hade satt upp en veckomeny. Den kan minska utsläppet från maten från dagens 2 ton till ca 1 ton per capita och år. Mycket grönt och frukt, lite kött förstås, en del fisk men en del udda ingredienser som oxsvansgryta, rimmad oxtunga och kaningryta. Ytterligare minskning kan uppnås genom en lakto-ovovegetarisk diet. Menyerna kanske kan fungera som pedagogiskt instrument och inspiration, men för mig väcker förslaget en mängd frågor. Var kommer köttet ifrån? Hur ska vi klara svenska miljömål? Måste dessa offras? En laktovegetarisk kost kräver kor och vart tar tjurarna och köttet vägen. Ska vi verkligen föda upp kaniner o s v , os v ?
2 kommentarer
När jag läser det här så blir jag klar på att svensk byråkrati är en ren lekstuga som förbrukar skattepengar som behövs mycket bättre till annat. Tänk att de har en övertro på att 9 miljoner människor ska rädda världen med ändrade matvanor.
– ”Man kan arbeta med åtgärder kring den nationella primärproduktionen….”, står det. vi har ett jordbruk som försörjer endast 4 miljoner människor och det är ett nationellt problem, ses det som. Bara det säger vad det är för larv som vi håller på med i Sverige.
Det är bra att du springer på sådant här trams och informerar oss allmogefolk. Man sa inget om vår övriga livsstil, det kanske inte är något problem?
Det finns bara två sätt för oss att producera klimatsmart mat. Kött från vilt och gräsbetesdjur samt ätbara växter från odlingar enligt permakulturprincipen. All annan matproduktion ger ett nettobidrag av växthusgaser.
/Jonas