De första utländska grisarna har slaktats i Sverige. Det är finska grisar som slaktats på Scans slakter i Skara. Jag minns överenskommelsen mellan slakterierna inför EU-medlemskapet om att förhindra slakt av utländska grisar på svenska slakterier. Men då var Scan ägt av svenska bönder. Skälet som angavs av Scan var att det var slaktköer i Finland. Nu kom dessa slaktkroppar aldrig ut på den svenska marknaden utan gick tillbaka till Finland, så rubriken blev aldrig aktuell – den här gången. Men om jag en gång i tiden tyckte att djur helst inte skulle gå till slakt från Gotland till fastlandet, så har dessa drygt 250 grisar tillbringat många timmar i en transportbil under tiden på färjan och på väg. Förra gången i februari förra året importerade Scan finska smågrisar för uppfödningen i Sverige. Några slaktsvinsbesättningar har hoppat av den svenska grundcertifieringen Gris för att kunna ta emot fler ocertifierade smågrisar. Blir det danska näst gång? Nu är ju grishälsoläget gott i Finland, men man har högre förekomst av MRSA (resistenta bakterier) än i Sverige och djursskyddsreglerna är inte helt jämförbara, även om få finska grisar har kuperade svansar. Kan jag lita på Scan? Kommer vi få en mer gemensam region Sverige – Finland och vad kommer det att innebära?
2 kommentarer
Vad betyder egentligen ursprungsmärkningen på kött? Djuret kan ju som du skriver ha levt i tre olika länder. Måste alla tre led varit i Sverige för att svenskt ursprung ska kunna deklareras eller räcker det med enbart födsel, uppfödning eller slakt?
Ursprungsmärkning av nötkött som infördes i samband med galna-kosjukekrisen innebär väldigt tydligt att man måste ange var djuret är fött, uppfött och slaktat. Genom detta får man också reda på om djuret transporterats mellan länder. Man kan ju hitta nötkött i Bryssel där det står fött i Frankrike, upfött i Italien och slakt i Italien. Står det ursprung Sverige ska djuret vara fött, uppfött och slaktat i Sverige. Livsmedelsföretagen och Svensk Dagligvaruhandel har en något luddig branschöverenskommelse, när det gäller kött som idag ännu inte har krav på ursprungsmärkning, där man talar om att slaktat skulle räcka. Svensk Fågel-märkningen innebär att kycklingen är kläckt, uppfödd slaktad i Sverige. EU:s nya märkningsförordning kräver ursprungsmärkning även av gris, kyckling, lamm och getkött.