Gårdagens inslag i SVT Aktuellt med besök hos en Jylländsk grisuppfödare, danskt sjukhus och SVA, visade med önskvärd tydlighet att antibiotikaresistens hos grisar (i det här fallet MRSA, Meticillinresistenta Staphyllococcus Aureus) är ett stort hot mot folkhälsan. Förekomsten av MRSA hos danska grisar är så hög att grisskötare betraktas som en smittrisk i danska sjukvården och kräver särskilda försiktighetsåtgärder. Man håller andan för att Sverige kan behålla sitt goda läge när det gäller ”frihet” från MRSA hos svenska grisar. Vad jag förstår har man lagt importen av danska avelsgaltar på is och tar in sperma. Det är intressant att höra den danska grisuppfödaren säga att konkurrensen och prispressen är så tuff att han måste använda antibiotika. Han tyckte att danska jordbruksministern skulle hoppa på holländska och tyska grisuppfödare i stället som har högre förbrukning av antibiotika än Danmark. Ytterligare ett exempel på prispressens effekter. Och nu talar vi om folkhälsa och inte redlighetsaspekter som hästkött i stället för nötkött eller färgad fläskfilé. Dock är jag väl medveten om att MRSA normalt inte smittar via livsmedel. Att som professor Björn Olsen åter i en sjukvårdsbilaga till SvD föreslå ett förbud mot antibiotika i djuruppfödningen är oacceptabelt från djurskydds – och djurhälsosynpunkt. I många utvecklingsländer är animaliska livsmedel en fråga om överlevnad och att förbjuda möjligheten att bota sjuka djur är oetiskt.
Åter konstaterar jag att journalister blir expertkommentatorer. I det här fallet var det Malin Olofsson, SR Ekot, som gjorde ett bra jobb. Förra gången var det Karin Bojs, DN, som talade om köttkonsumtion och tidigare blev Henrik Ennart, SvD, en expert på EHEC.