I Ekots lördagsintervju utfrågades Göran Holm, ordförande i Livsmedelsföretagen LI och tillika ganska ny Vd för Scan, av Malin Olofsson. Om man blir intervjuad av Malin Olofsson, reporter på Ekot och medförfattare till boken Matens pris, måste man vara beredd på att svara på frågor kring sojaodling i Brasilien, köttkonsumtion från klimatsynpunkt, intensivuppfödda påsklamm och GMO. Brasilien är en jättelik producent och exportör av sojamjöl, kött och kyckling m m. Man kan inte, som Göran Holm, tycka synd om brasilianska odlare, om Sverige skulle minska sin sojaimport. Det är ju det som är den fria marknadens spelregler, att kunden ställer krav och avstår från att köpa om man inte får den kvalitet man vill ha eller har andra alternativ. Det finns många fördelar med att göra sig mindre beroende av import av proteinfodermedel. Det tycker LRF och jobbar med frågan. Inte oväntat sköt Göran Holm ifrån sig frågan kring behovet att minska köttkonsumtionen från klimatsynpunkt. Jag tror att livsmedelsföretagen skulle vinna i förtroende genom att delta i debatten kring hur vi ska minska köttkonsumtionen på ett klokt sätt. Rätta svar är att till påsk köpa svenskt djupfryst lamm, från djur som gått på bete (det tycker också Fia Gullichsen, programmet Meny). Och inte välja influgen sparris från Peru, som är katastrof från klimatsynpunkt. Och precis som Malin Olofsson, anser jag, att man inte, som Marie Söderqvist, VD, kan jämföra livsmedelsproduktion, med vilken industri som helst, där man plockar råvaror och ingredienser från olika delar av världen utifrån lägsta pris. Livsmedelsproduktionen bygger på att vi brukar jorden på ett hållbart sätt och det är alldeles för viktigt för att försöka blanda bort korten med att jämföra med bil- eller TV-tillverkning
2 kommentarer
Det skulle vara klädsamt om Malin Olofsson inte var så enkelspårig på sin sojaodling i Brasilien utan ochså hur världssamfundet producerar sin bomull.
Tala om miljöförstöring ur alla synvinklar och oacceptabla arbetsmiljöer för bomullsodlarna bara för vi ska få billiga kläder i västvärlden.
Men inget hörs, troligen är ämnet för stort och ingen i Sverige att angripa.
Nu handlade faktiskt intervjun om livsmedel och det var i egenskap av ordförande i Livsmedelsföretagen, som Göran Holm deltog. Jag uppfattar inte alls att frågan om hur vi odlar bomull inte finns på dagordningen. Konsumentföreningen Stockholm och Sveriges Konsumenter ägnar sig åt frågor kring vår klädanvändningen. Gunilla Ander Land-reporter skrev en bok just om odlingen av bomull. En förklaring till att livsmedel diskuteras är att vi faktiskt stoppar maten in i kroppen och att man nyligen drabbats av ett flertal skandaler. Men jag tycker som du att frågan bör komma upp på dagordningen. Det ena behöver inte utesluta det andra.