Man har redan spolat köttskatt – den slår mot miljömål och djurskydd

Man undrar lite försynt om teknikerna inte har följt debatten kring mat och klimat eller pratat med varandra. Ena dagen kom Miljöinstitutet, IVL och idag kom Chalmers. Budskapet är att biffen är boven från klimatsynpunkt. Forskarna på Chalmers verkade inte ha tänkt på att vill vi ha mjölk till våra barn, så kommer det att krävas kor. Chalmersforskarna räknar med att vi i Sverige ska öka vår köttkonsumtion, vilket är ganska osannolikt. Den svenska köttkonumtionen har redan minskat. Det är bara tre månader sedan som Jordbruksverkets rapport ”Hållbar köttkonsumtion” orsakade tumult när det uppfattades som om Jordbruksverket föreslog schabloniserad koldioxidskatt på kött. Det skulle drabba nötköttet mer än kycklingen, vilket bl a förkastades från djurskyddssynpunkt. Dessutom straffades svenskt kött till förmån för importerat kött. Förslaget sågades och många pekade på att ett sådant system också skulle drabba svenska miljömål. Svensk djuruppfödning krävs för att vårda naturbetesmarker och ett öppet landskap. Enligt Jordbruksverket skulle vi snarare öka den svenska köttproduktionen eftersom den har fördelar från klimat- djurskydd – och livsmedelssäkerhetssynpunkt. En viktig och angelägen fråga är att svensk djurhållning använder minst antibiotika till djur i EU. Vi ska minska vår köttkonsumtion men med omsorg. Straffa inte biffen från betande nötkreatur. Naturskyddsföreningen förordar naturbetskött och ekologiskt kött.

Kommentera artikeln

Din e-post kommer aldrig publiceras eller ges vidare.