På walesiska pubar gäller ursprung

Jag har varit och ridit i Black Mountains i södra Wales. Jag har nog aldrig sett så många får och mängder med lamm. Jag har heller aldrig varit med om att öppna och stänga så många grindar. Uppe i bergen fanns också halvvilda hästar. En av bönderna berättade att han inte hade sett till sina hästar på två år. Ett beteende som inte accepteras av svensk djurskyddslagstiftning. Våra Bed & Breakfast-värdar hävdade att de flesta lammen gick till London med walesisk kvalitetsstämpel. I samband med Miljöstyrningsrådets (MSR) inventering av kvalitetsstandarder hittade man bl a Welch Lamb, som verkade inkludera de djurskyddskrav, som MSR anger som baskrav (ursprung, salmonellafrihet, antibiotika bara efter recept, max 8 timmars transporttid till slakt och bedövning vid slakt). Det är intressant att konstatera att varenda by har fortfarande minst en pub. Det blev många pub-middagar under veckan. På menyerna fanns alltid någon form av ursprungsmärkning på köttet. Äggen deklarerades genomgående som free range. Nötköttet kom ofta från lokala raser. Och lammskanken var givetvis walesisk. En önskedröm för den som driver frågan om information om ursprung även på krogen. Veckan avslutades med en kul matupplevelse – lunch på Jamie Olivers italienska krog i Reading.

Kommentera artikeln

Din e-post kommer aldrig publiceras eller ges vidare.