Matens kvaliteter

Det är i slutet av augusti 2011. Anders Wijkman utredare av den offentliga upphandlingen har bjudit in till hearing kring den offentliga upphandlingen av livsmedel. Skälet är att området är särskilt knöligt, eftersom förvaltningsrätterna är oeniga om man kan ställa djurskyddskrav eller ej i den offentliga upphandlingen. Per-Arne Sundbom, Konkurrensverket framhåller att KSLA (Kungliga Skogs – och Lantbruksakademin) minsann anser att djurskydd är en subjektiv kvalitetsaspekt och därför kan det inte vara ett kriterium vid upphandling. Detta är också ett argument som grossisten Servera använder vid sin överprövning av Rättviks kommuns upphandling och som sedan hamnar i Sundsvalls kammarrätt. Jag kontaktar upprörd KSLA, som får framföra till kammarrätten att KSLAs skrift är under omarbetning. Nu finns den framme och det är med avsikt man talar om kvaliteter d v s pluralis. Till min stora glädje har jag fått med den viktiga aspekten om att djurskydd, djurhälsa och folkhälsa har ett samband. God djuromsorg ger friska djur som minskar behovet av antibiotika och därmed minskar risken för antibiotikaresistens. Sedan dess har ju Martin & Servera gjort en kovändning och accepterar djurskyddskrav och är med och diskuterar antibiotikaresistens. Skriften är en bra faktabok kring olika aspekter på livsmedelskvalitet – allt från sensorisk, hygienisk, näring, produktions till miljö och klimatkvalitet. Här finns också information om certifieringar, märkningar, tillsatser och vilka myndigheter som bestämmer. Jag rekommenderar KSLA:s skrift, som kan laddas ned från KSLA:s hemsida.

Kommentera artikeln

Din e-post kommer aldrig publiceras eller ges vidare.