Jag vill veta precis allt om maten jag äter skriver Monica Gunne i Aftonbladet idag den 4 augusti. Sedan hävdar hon att hälften av Europas gris¬producenter inte bedövar djuren inför en slakt. Men hallå! Muslimer och judar som inte accepterar bedövade djur äter faktiskt inte griskött. Uppgiften om att 50 % av djuren inte bedövas kan möjligen hänföras till lamm och nötkreatur och vissa EU-länder. Och det är förstås inte grisproducenter som bedövar. Att en okunnig journalist blandar ihop djurslagen gör inte frågan mindre betydelsefull. Frågan om märkning av kött från obedövade djur är inte en ny fråga. Den fanns med i samband med att man processade den s k informationsförordningen EU 1169/2011 d v s vilken information kring livsmedel som konsumenterna ska ha rätt till. Efter mycket diskussion enades man om ursprungsmärkning av fler köttslag, men kravet om märkning av obedövat kött fick inte stöd av ministrarna. Sverige väckte frågan om den oacceptabla omfattningen av obedövad slakt i EU på ministerrådet i maj. Märkningsfrågan diskuterades på Nederländernas initiativ på EU:s ministerråd i juli. EU-kommissionen vill avvakta en konsumentstudie som genomförs inom ramen för EU: djurvälfärdsstrategi 2012- 2015. Den ska vara avslutad först i april 2014. Frågan är om konsumenterna verkligen vill veta! Slakt utan bedövning är en ständig aktuell och angelägen djurskyddsfråga. Helena Berg SVT vittnar om oerhört många och upprörda reaktioner när man visade bilder på slakt utan bedövning TV. Det är viktigt att frågan hålls vid liv. Bedövningskravet ingår i Miljöstyrningsrådet rekommenderade baskriterier. Det är bara att hoppas att detta tillämpas i bred omfattning.
En kommentar
Hej Gunnela,
Jag hade semester när krönikan publicerades, men reagerade direkt och har sen dess haft viss mejlkontakt med skribenten. Hon har inte på något sett kunnat styrka uppgiften (vilket inte är konstigt i och med att den inte är sann), men har hittills inte gått med på att hon faktiskt skrev fel. suck.
Vänliga hälsningar
Lotta