Mycket matnyttigt i Svenska Dagbladet

På Brännpunkt skriver Jordbruksverkets Christel Gustafsson och SLU:s Magnus Ljung (en gång i tiden kompis i LRF:s På Väg-arbete) om det viktiga sambandet mellan stad och landsbygd. Vi som amatörmässigt försöker försvara landsbygdens betydelse behöver bra argument. Landsbygden erbjuder mat, vatten, energi, arbetskraft, rekreation men väl så viktigt ekosystemtjänster och fungerar som stadens reningsorgan. Många i min omvärld tror att landsbygden bara kommer att finnas där oberoende av vad beslutsfattare bestämmer och konsumenterna gör (se blogg om Råd och Rön 6 juli). Behöver vi verkligen kor i Sverige? Vi kan väl köpa bröd, mjölk, ost och kött från övriga världen. Och hälften (många har missat att det nu är 40 %) av EU:s budget går som bidrag till bönderna! Det är svårt att få förståelse för att vi konsumenter kanske inte är beredda att i butiken betala för det vackra landskapet (citat Marit Paulsen blogg 26 juni). I Almedalen hör jag Riksbyggen uttala: Alla vet att tillväxten ökar om städerna växer”. Många talar om behovet av ökat byggande och med sådana tvärsäkra påstående är det tufft att se till att bevara värdefull åkermark och att även staden har ett ansvar och ett behov av en levande landsbygd. Till detta kommer Ewa Rabinowicz sågande av EU:s landsbygdsprogram (blogg 9 augusti). Vi behöver bra och tydliga argument som kan beröra och förstås av många. Så snälla Jordbruksverket och SLU, en debattartikel i SvD är jättebra, men punkta ner några bra och tydliga argument, som jag och andra kan använda. Och var finns Naturskyddsföreningen och WWF i denna debatt? I avvaktan på att hela jordbruket blir ekologiskt måste vi väl ändå rädda dagens jordbruk för att klara av svenska miljökvalitetsmål?

I samma SvD skriver Mats- Eric Nilsson om att matfusket tar över mattallriken. Mats- Eric har gjort en välbehövlig granskning av restaurangmarknaden och hittar vilseledande information som döljer halvfabrikat och mycket tillsatser. Mats-Eric har skrivit en ny bok ”Saltad nota”. Som skapare av Äkta Vara, medlem i Sveriges Konsumenter (SK), ger han ett välbehövligt stöd till SK:s kampanj ”Klartext nu” som kräver tydlig information om vad som finns i restaurangmaten.

3 kommentarer

  1. Christel Gustafsson
    Publicerad 18 augusti, 2013 at 19:57 | Permalink

    Hej Gunnela. Menar du punkter för varför vi behöver arbeta för en hållbar landsbygdsutveckling där lantbruket är en självklar grundbult? eller menar du punkter kring varför vi ska producera livsmedel i Sverige? ARgument saknas inte för någon av dessa frågor. Jag ska försöka formulera några i punktform i en senare blogg.

  2. Publicerad 19 augusti, 2013 at 8:04 | Permalink

    Det finns många bra argument, men de upfattas nog ofta som partsinlagor. Jordbruksverket och SLU är ju i högsta grad parter i målet. Hur ska jag övertyga människor, som inte har sina rötter i eller koppling till svenskt lantbruk på ett sätt som berör och skapar insikt. Jag tror man måste förenkla och faktiskt också spela på känslor. Hjälp mig

  3. Gunnela
    Publicerad 19 augusti, 2013 at 9:14 | Permalink

    Jag sitter och sorterar gamla OH. Tidigare genomförde LRF breda konsumentstudier. Bl a frågades om varför vi ska slå vakt om svenskt lantbruk. År 2000 svarade 80 – 70 % bevara landskapet och säkra hög kvalitet på livsmedel. Vad tycker svenskarna idag?

Kommentera artikeln

Din e-post kommer aldrig publiceras eller ges vidare.