I går presenterades den senaste rapporten från EMA (europeiska läkemedelsmyndigheten) över försäljningen av antibiotika till djur 2011. Rapporten omfattar livsmedelsproducerande djur och hästar i 25 länder, EU samt Norge och Island. Lägst förbrukning räknat som mg per kg levande vikt precis som i förra rapporten för 2010 har Island, Norge och Sverige. Snittet ligger på 151,8 mg medan motsvarande siffra för svensk försäljning är 13,6 mg. Danmark ligger på 43 mg, medan Italien och Tyskland som nu kommit med i statistiken ligger på 370 mg respektive 211 mg. Det intressanta är att samtliga länder har minskat mellan 2010 och 2011. Antibiotikaanvändning och resistens är viktiga frågor och det tas radikala politiska initiativ i flera länder som Nederländerna, Danmark, Frankrike, Italien och Lettland. I Nederländerna har målet att minska förbrukningen med 50 % från 2009 till 2013 redan uppnåtts. Här jobbar man bl. a med en gemensam databas över förbrukningen på gårdsnivå och en styrgrupp, som följer veterinärernas förskrivning. Tyskland och Danmark är ju intressanta länder eftersom importen därifrån är omfattande. Där är antibiotikaförbrukning många gånger större än i Sverige. Det aktualiserar åter det seminarium som ordnades av Vi Konsumenter och Svenska Djurhälsovården i Almedalen kring sambandet mellan det kött vi handlar i butik och antibiotikaavtrycket. Tyskt griskött ger 15 gånger högre antibiotikaförbrukning än svenskt. Och med koppling till diskussionen kring ursprungsmärkning, där vi vill veta var grisen är född, uppfödd och slaktad. Sannolikt får smågrisen väl så mycket antibiotika som slaktgrisen.
4 kommentarer
Hej! Vilken bra blogg! Kan du säga hur vi bäst kan få skolan att servera svensk mat till våra barn? Mat enligt svensk lag. Helst närproducerad och ekologisk men framför allt svensk. Det gäller även annat än rent kött, som korv t ex. Hur har man lyckats i Norrbotten? Tacksam för dina synpunkter.
Sundsvallsbo
Dela upp upphndlingarna så att lokala leverantörer får en chans att lämna anbud. Använd Miljösrtyrningsrådets kriterier för resp produkt, vilket ger svenska leverantörer ett försprång utan att stänga ute leverantörer i andra länder.
Samtidigt hör jag att 70% av smågrisarna sprutas med antibiotika (flera gånger)vare sig det behövs eller inte. Hos de lammbönder jag känner så är det ca 5%. I Sverige alltså…
Jag undrar var du fått uppgiften om smågrisarna ifrån? Det verkar definitivt inte stämma. Jag föreslår att du kontaktar Svenska Djurhälsovården för att få fakta sten-olof.dimander@svdhv.org