Klimatcertifiering – ett sätt att ta ansvar för minskad klimatpåverkan

I slutet av september lämnade IPCC- experterna i Stockholm sin rapport kring klimatet. Anna Richert, min kollega på Sigill Kvalitetssystem, har arbetat med klimatfrågorna sedan flera år. Anna är i dag min gästbloggare.
”I Stockholm möttes klimatexperterna i IPCC första gången 2007. Då var klimatet på tapeten, nu har intresset dalat men frågan blir allt viktigare. Och vad gör då vi på Sigill för att minska klimatpåverkan i livsmedelsproduktionen? 2007 startades projektet Klimatmärkning för mat, och ett intensivt arbete påbörjades för att ta fram en klimatcertifiering. Tre år senare, 2010, presenterades de första klimatcertifierade varorna: mjölk från IP Sigill-certifierade Sju Gårdar i Uppsala och tomater från KRAV-certifierade växthus. Sedan dess har arbetet med Svenskt Sigills klimatcertifiering tagit fart. Idag har nästan 60 producenter gått igenom klimatcertifiering, och märket återfinns på kött, mjölk, grönsaker, bär och blommor.
Klimatcertifieringen innebär att producenten minskat klimatpåverkan i produktionen. Mängden minskade klimatgasutsläpp varierar. I växthusproduktionen är förbättringen med klimatreglerna stor, mellan 80 och 90 % när producenterna går över till icke-fossil uppvärmning av växthusen. Det är svårast för nötkött och lamm. Där bedömer forskarna att det blir ca 3-7 % minskade klimatgasutsläpp, ett nog så viktigt bidrag i absoluta tal. Alla reglerna är vetenskapligt grundade och förankrade med branschen.
Vi kommer fortsätta att lyfta fram klimatcertifieringen. Nu behövs det mer kännedom i branschen och bland konsumenterna. Visste du att alla Findus svenskodlade grönsaker är klimatcertifierade? Och att Orto Novo var ett av de första företagen med att klimatcertifiera sin produktion av örter och sallat i växthus? De räknade ut att de minskat sin klimatpåverkan med 700 ton årligen, genom klimatcertifieringens åtgärder.
Alla måste vi nu hjälpa till i klimatfrågan, det är tydligt när IPCC kommer med sina resultat. Som konsument kan du bidra, framför allt genom att minska svinnet och att äta mindre kött. När du äter kött så välj med omsorg, och transportera hem maten klokt, det är viktigt att minska korta biltransporter i onödan. Och sist men inte minst, hjälp till att stimulera utvecklingen hos producenterna – efterfråga Svenskt Sigills klimatcertifiering i din butik. Då blir det fler som klimatcertifierar sin produktion, och på så sätt hjälper du till att minska utsläppen från produktionen av livsmedel och blommor!

Kommentera artikeln

Din e-post kommer aldrig publiceras eller ges vidare.