Hållbar mat för alla

Världsnaturfonden, WWF, presenterade i torsdags vid ett frukostmöte sin rapport kring hållbar livsmedelsproduktion och konsumtion. Arbetet sker i samarbete med ICA, som sedan 1987 haft WWF som resurs i sitt eget hållbarhetsarbete. WWF betonar att grunden ska vara byggt på vetenskap. Anna Richert har utarbetat rapporten under hösten och fick en eloge av auditoriet. Hon har djupdykt i aktuell forskning och gjort sina analyser. Det är en underlagsrapport som beskriver matens hållbarhetsutmaningar och ger förslag till åtgärder. Viktiga frågor är kött, fisk, svinn, vatten, biologisk mångfald, bioenergi och växtnäring. Att fokusera på agroekologiskt skulle vara ett sätt att komma åt den olyckliga polariseringen mellan ekologiskt och konventionellt. Agroekologi är ett förhållningssätt där man väljer den bästa lösningen utan att titta på dagens ekologiska marknadsstandard. Detta har även Naturskyddsföreningen lyft i debatten. Vi måste sannolikt intensifiera på ett hållbart sätt för att klara den framtida livsmedelsförsörjningen. Närproducerat är en knäckfråga (se tidigare bloggar). Johanna Björklund. Örebro universitet tycker att man måste ta hänsyn till detta om man vill gå mot kretslopp och Elin Röös betonar att det är viktigt att utnyttja svensk åkermark. Vi måste skynda långsamt, så att vi inte slår ut svenskt jordbruk, som Jan Ekvsärd, LRF sa. Intressant att WWF vågar säja att man inte ska ersätta minskad köttkonsumtion med fisk. Under många år har jag påpekat för Livsmedelsverket att hållbart fiskad fisk kanske inte kommer att räcka. Certifieringar är viktiga för att driva marknaden mot hållbarhet, samlar aktörerna i livsmedelskedjan och skapar internationella strukturer. Jag saknade den viktiga antibiotikaresistensfrågan i hållbarhetsperspektivet, men enligt Anna finns den med i rapporten – bra! Det ska bli intressant och följa WWF i fortsättningen. Ju fler som hjälps åt ju bättre!

Kommentera artikeln

Din e-post kommer aldrig publiceras eller ges vidare.