Sveriges konsumenters utmaningar

Livsmedelsstrategi, valplattform och en långsiktig handlingsplan är aktuella utmaningar för organisationen Sveriges Konsumenter. I sina stadgar anger SK att man ska främja en hållbar utveckling och det bör utgöra grunden. Det är viktigt att vara offensiv, men också att det uppfattas som att kraven i livsmedelstrategin och på politikerna är genomförbara och sakligt motiverade. Viktiga frågor som prioriteras av föreningen Vi Konsumenter, en av 28 medlemsföreningar i SK, är ökad kunskap hos konsumenterna, information som gör det möjlighet att göra medvetna val, åtgärder för att minska antibiotikaresistensen, minskad köttkonsumtionen och ökad andelen ekologiskt. Det är viktigt att formuleringen fokuserar minskad antibiotikaresistens och inte minimerad användning av antibiotika till djur. Orimliga krav på minimerad antbiotikaanvändning kan förorsaka djurlidande och innebära, om frågan drivs för hårt, att djurägare slår ihjäl sina djur i stället för att behandla. När det gäller minskad köttkonsumtion har VK tagit ett initiativ till ett öppet brev till livsmedelskedjans aktörer för att medverka till en minskad köttkonsumtion. För att definiera hållbarhetsbegreppet avser SK att anordna en workshop med viktiga auktoriteter inom området. Det är angeläget att se hela spektret kring hållbarhet vilket inkluderar mer än kemikalieanvändning d v s också klimatpåverkan, biologisk mångfald, kretslopp av kväve och fosfor, markanvändning, global färskvattenanvändning m m. Därutöver måste också social hållbarhet inkluderas.

En kommentar

  1. Curt Hermelin
    Publicerad 5 december, 2013 at 16:48 | Permalink

    NYHET om Green n’ Lean
    Vegetarisk ekologisk mat efterfrågas alltmer av hälso- och miljöintresserade konsumenter.
    Därför lanserar Green n Lean den nya generationen vegetarisk (vegan) mat vars unika näringsegenskaper och näringstillgänglighet tillmötesgår de allt hårdare kraven på ett hälsolivsmedel som passar alla – inte bara vegetarianer.
    Green n Leans svenska ekologiska produkter erbjuder en smakrik kost som förädlats på ett unikt och naturligt sätt, fritt från allergener som soja, gluten, nötter, sesam m.m. och utan E-nummer eller andra tillsatser av något slag.
    Mer om Green n’ Lean på http://www.green-n-lean.se
    P.S. Green n’ Lean blev ett av tre företag som nominerats till Garant Ekostjärna 2014.
    Vinnaren utses på Ekogalan på Grand Hotell i Stockholm 30 januari.
    Besök http://www.ekoweb.nu/?p=11221 för detaljerad information

Kommentera artikeln

Din e-post kommer aldrig publiceras eller ges vidare.